Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Så här röker du lax hemma på spisen

Print Friendly, PDF & Email

Jag gillar rökt lax och köper det ofta i butik. Men när jag sprang på ett recept i somras, där man rökte sin egen lax hemma i grytan på spisen, kunde jag inte låta bli att prova.

Visst kan du köpa en mer avancerad röklåda, eller slänga lite blötlagda spån på grillen, men så här enkelt kan du piffa till laxen hemma på spishällen med lite träflis. Se till att laxen varit fryst i minst tre dygn först, och rimma den gärna innan du röker den.

Använd en gryta som du inte är jätterädd om.  Jag tog en gjutjärnsgryta som funkar i alla väder…och temperaturer.  Täck botten med ca 3 dl alspån. Det finns olika ”smaker” på spån att röka med, som äpple och hickory, men al är ett av de vanligaste och sätter god smak på fisk, men även kött. Samma spån kan du använda på grillen och i röklåda.

Värm upp spånen ordentligt, så att det verkligen ryker när du lyfter på locket.

Lägg ner laxen med skinnsidan nedåt på spånen, på med locket och dra grytan ifrån plattan.

Låt laxen ligga i grytan och dra till sig röksmaken i minst tio minuter.

Titta in i närmaste sportfiskeaffär. Där finns det olika typer av spån. På nätet kan du hitta rökspån och allehanda röktillbehör här.

Titta in på Svensk fisk.se så får du veta hur du rimmar lax.

Lycka till!

Pernilla

Pernilla Elmquist

Comments

Åke Lithen
Reply

Vill man piffa till det lite kan man ta ett stort, dubbelvikt ark ugnsfolie och strö på bara hälften av spånen (+ 1 msk socker, 1 msk smakrikt favoritte eller någon favoritört), slänga i några droppar vatten. Stänga paketet och sticka en massa hål i översidan, stoppa detta i grytan. Då blir inte grytan lika sotig + att det extra tillför ytterligare smak ;)

pernillaelmquist
Reply

Kanontips Åke! Det ska jag prova nästa gång. Direktrökning på spånen blir lite spånigt:) Funderade just på att lägg någon form av bakplåtspapper eller folie emellan fisk och spån, men detta låter kanon som sagt. Pernilla

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.