Den här veckan ligger mitt fokus på soppa. Den lilla rätten som kan verka oansenlig men som kan vara en riktig smaksensation. Men så har jag inte alltid tyckt.

Jag minns för väl den geggiga ärtsoppan i skolan, den blaskiga vitkålssoppan och den salta köttsoppan på burk som mamma försökte bjuda på när hon börjat arbeta och inte hade tid att servera hemlagad husmanskost längre…Allt detta på 70-talet, men nu är det 2000-tal och jag tycker det är dags för soppan att göra comeback i mitt kök. Tänk att det kan ta så lång tid att återhämta sig.

Det är ju en fantastisk rätt som du kan göra både som förrätt, varmrätt och efterrätt. Variationen är oändlig och smaker och ingredienser likaså.

Nu på torsdag kommer jag laga ärtsoppa&pannkaka till hundra hungriga ”sopplunchare” och hoppas det blir en lyckad tillställning, så jag får fler soppluncher i IT-företaget Stratiteqs kök. Till dess, testar jag mig fram i soppans föränderliga värld och bjuder på en riktigt god och matig blomkålssoppa. Bara åsynen av den lila och den gröna blomkålen fick mig att gå i gång på alla soppcylindrar!

Varsågoda!

BLOMKÅLSSOPPA MED JÄGARBACON, NORRGLIMT OCH KRUTONG

Ca 4 per

1 stort vitt blomkålshuvud
Några små blomkålsknippen från ett lila blomkålshuvud
Några små blomkålsknippen från ett grönt blomkålshuvud
3 potatisar
0,5 bit purjolök
2 vitlöksklyftor
25 g smör
1 msk grönsaksfond
Ca 0,5 dl grädde
Ca 1 dl mjölk
1 msk crème fraiche
salt
vitpeppar
ca 1,5 msk vitvinsvinäger
1 klick smör
1 pkt jägarbacon

4 tunna skivor surdegsbröd
en liten bit ost (Norrglimt eller annan smakrik ost)
smörgåskrasse

GÖR SÅ HÄR

1 Skär av blomkålsbuketterna från stammen, skala potatisarna och dela dem i bitar, skiva purjolök och vitlök och fräs dem i en stor kastrull i smör.
2 Tillsätt vatten, grönsaksfond och lite salt, så det precis täcker grönsakerna.

3 Koka tills de blir mjuka utan lock i ca 10-15 min.
4 Häll av hälften av vattnet och mixa grönsakerna med en mixerstav.
5 Passera blomkålskrämen genom en sil för att få bort ev bitar. Häll tillbaka i kastrullen.
6 Tillsätt grädde, mjölk och crème fraishe och rör om.
7 Smaka av med salt, vitpeppar, vinäger.
8 Rör i en klick smör.

BACON

1 Tärna baconet fint och stek dem kripsiga i lite smör.
2 Stek de små gröna och lila blomkålsbuketterna i samma panna i lite smör.

KRUTONG

1 Stek den tunna skivan av surdegsbrödet i smör tills den fått fin färg och är knaprig. Bryt i bitar.

Riv osten i fina bitar.
Servera soppan med små färgglada blomkålsbuketter, jägarbaconkrips, krutonger och lite ost.

Smaklig måltid!

Pernilla

5 svar

  1. vad har inte skolmaten fördärvat, jag bara undrar?

    minestrone-soppan var en sådan, blaskig med sönderkokta pastaringar (a la frolic) i…

    jag formligen hatade kalops (bl a) tills jag smakade en hemlagad gjord på fransyska. inga sega brosk- och senbitar i den kalopsen kan jag säga!

    1. Det är så tråkigt att flera generationer har fått hemska smakupplevelser av svensk husmanskost p g a skolmaten. hade skolan haft resurser, tid och kärlek, hade vi alla uppfattat den här maten som så fantastiskt god som den är. Måste göra något åt detta….:)

  2. Åhhh…växte upp i ett litet samhälle, där Elsa och Gittan höll i slevarna på skolan….kan inte minnas att jag någongång tyckte illa om skolmaten…
    Fantastiska, glada, goa kvinnor som verkligen gillade laga god mat till oss ungdomar….

    1. Hej Pia! Låter helt underbart! Tyvärr har väldigt många inga roliga minnen från just skolköken. Framför allt inte vi som gick i skolan på 70-talet. Men jag hoppas att fler får uppleva kärlek och glädje även i skolmaten och att skolorna satsar på hemkunskap (matlagning) och lär barnen glädjen i att laga mat. Hälsar Pernilla

Kommentarer är stängda.