Den är vit. Den är krispig. Den är billig. Den är nyttig och den är fantastiskt god. VITKÅLEN.

Jag tycker vitkål är en av våra bästa grönsaker. Den är så användbar, nyttig, lätt att tillaga och den tillför fantastiska smaker till de flesta rätter. Den kan kokas, stekas, syras, picklas, gräddslungas, ugnsbakas…ja den kan egentligen tillagas hur som helst.

Just nu är vitkålen kanon. Den är har spänst i bladen som bara ropar – tillaga mig! När jag var i affären häromdagen, så hade man just plockat fram den färska kålen. Nyduschad, fräsch och billig. Direkt dök ett av mina absoluta favoritrecept från den svenska husmanskosten upp – Kålpudding!

Det är en rätt som vi ofta fick hemma när jag var liten, och en höjdare som jag tagit med mig i livet, och tillsammans med rårörda lingon  blir det en gastronomisk höjdare. Prova också den ännu finare spetskålen…en lyxig version av vitkålen.

Billigt och gott!

Prova också min MAMMAS KÅLDOLMAR

Varsågoda!

KÅLPUDDING MED RÅRÖRDA LINGON OCH GRÄDDSÅS

4-6 per

1 vitkålshuvud  ca 2 kg
1 gul lök
smör
solrosolja
1 msk sirap
salt och vitpeppar
500 g fläskfärs
2,5 dl vispgrädde
0.5 dl ramlösa
2 kokta potatisar
ca 1 dl  kalvbuljong  (1,5 dl vatten 1 msk kalvfond)
salt
peppar
LINGON
5 dl lingon
2 dl strösocker
SÅS
2 dl kalvbuljong
1 dl kålspad från kålpuddingen
1 dl grädde
ca 1 msk redning för ljusa såser
lite lingonspad
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Skär vitkålen i små tärningar.
3.Finhacka löken.
3. Fräs kål och lök med smör och sirap i en panna. Krydda med salt.
4. Blanda färs, grädde, ramlösa, mosade potatisar, kalvbuljong, salt och peppar till en lös smet.
6. Varva färs och kål i en smord form och toppa med ett lager kål.
7. Stek i ugnen i ca 45 min.

GRÄDDSÅS
1. Koka upp buljong, grädde och kålspad i en kastrull. Sila i kålspadet så du inte får med bitar av kål och lök.
2. Tillsätt redning och låt såsen koka på medelvärme i 5 minuter.
3. Smaksätt med salt, vitpeppar och gelé eller lingonsylt.
RÅRÖRDA LINGON
GÖR SÅ HÄR
1. Blanda lingon och socker och rör tills sockret löst sig.

Mums mitt i veckan!
hejhej

Pernilla

6 svar

  1. Hej!

    Om jag byter ut fläskfärsen mot kycklingfärs bör jag då steka kycklingfärsen separat först (med tanke på att den inte får ätas rå) eller går det bra att göra på samma sätt som med fläskfärsen?

    1. Hej! nej du behöver inte steka den först. Gör på samma sätt som med fläskfärsen. Den ska man ju inte heller äta rå…:) Lycka till/Pernilla

Kommentarer är stängda.