I tisdags gick jag till den lokala fiskbutiken (ICA) eftersom jag var lite för sen för min favoritfiskförsäljare nere vid Hoddorna här i Malmö.

Där låg fina makrillar och tittade på mig och jag kände att det var dags för en ny filéutmaning. Jag köpte en makrill och tog hem den.

När jag började filéa insåg jag att den var riktigt blodig. Det är en köttig fisk och den har många ordentliga ben, som man får se upp med. Men den är stabil på något sätt, så den var enkel att filea. Och färsk, nyfilead fisk, enkelt tillagad med goda tillbehör…det blir inte godare än så. Så varför inte testa en färsk makrill i helgen?

Varsågoda!

HALSTRAD MAKRILL MED BLOMKÅLSPURÉ, SYRAD GRÖNSAK OCH ÄPPELBETA

2 pers

1 hel makrill
Salt
Svartpeppar
Smör

Ett litet grönt  blomkålshuvud
1 potatis
1 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk
1 msk vatten
Salt

1 rödbeta
1 grönt äpple
salt
smör

0,5 spetskålhuvud
1 morot
1 dl vitvinsvinäger
1 dl socker
Salt

dill

GÖR SÅ HÄR

1 Rensa och filéa makrillen. Dela fileerna i två bitar var och plocka noggrant ur benen. Den är ganska benig.
2 Skölj och skär blomkålen i bitar. Skala potatisen och tärna den. Koka dem i lättsaltad grädde, mjölk och en skvätt vatten.. Mixa med mixerstav och smaka av med salt, peppar och en klick smör.
3 Koka rödbetan mjuk. Skala äpplet. Tärna beta och äpple och stek i smör. Salta.
4 Skär kålen i smala strimlor. Strimla moroten med en potatisskalare.
5 Blanda vinäger socker och salt tills sockret löst sig. Lägg i kål och morot och låt det dra i en timme.
6 Använd en gjutjärnspanna. Halsta (stek) makrillfiléerna med skinnsidan nedåt i en het panna utan smör i ca 2-3 minuter. Vänd och stek hastigt på köttsidan bara så du får en yta. Skinnet blir krispigt och är jättegott.
7. Smält lite smör i pannan och skeda över den färdiga fisken.

Servera makrillen på en bädd av blomkålspuré. Toppa med äppelbeta och servera syrade grönsaker till. Garnera med finklippt dill.

HÄR hittar du fler fiskrecept.

Ha en härlig helg!
Pernilla

3 svar

 1. Hej!

  Senast jag stekte makrill kryllade skinnet på filen ihop sig. Vad gjorde jag för fel?

  1. Hej!
   Jag vet inte varför skinnet kryllade sig, men du kanske stekte den för länge. Ca 2 min räcker. Du kan också trycka ner filén med stekspaden så den blir platt och inte förlorar sin form. Du får prova och se om det fungerar.
   Pernilla

Kommentarer är stängda.