Idag spikade jag min första sopplunch för IT-företaget Stratiteq här i Malmö. Riktigt roligt och utmanande. Stratiteq är ett företag som tänker lite annorlunda och de satsar lika mycket på möten mellan människor som strategiska IT-lösningar. Framförallt blir det kul för mig, som kommer få laga soppa åt dem i deras finfina kök uppe i den gamla hattfabriken i Malmö om två veckor.

Jag har valt en riktig klassiker – ärtsoppa med fläsk och pannkaka.  Och jag vet att den soppan står högt i kurs på företaget.
Jag gillar verkligen hemlagad ärtsoppa, men har tyvärr för många trista minnen från 70-talets skolärtsoppa, som slevades upp på tallrikarna och såg mest ut som en gul gröt. Ingen höjdare. Därför blir dagens utmaning att laga en egen ärtsoppa från grunden, som en liten försmak till den kommande sopplunchen och dessutom bjuda mina tonåringar på.

Självklart blir det pannkaka till efterrätt också. Man ska inte dela på ett vinnande team!
Här hittar du mitt pannkaksrecept och ännu en utmaning….kan jag vända pannkakor i luften?
Varsågoda!

ÄRTSOPPA MED RIMMAD FLÄSKBOG OCH SKÅNSK SENAP

Ca 6-8 pers

5 dl gula ärtor
3 l vatten
400 g rimmad fläskbog
1 st gul lök
1 st morot
1,5 tsk timjan
1,5 tsk mejram
4 st hela nejlikofrön,
4 msk skånsk senap
5 st krossade pepparkorn

GÖR SÅ HÄR

1. Blötlägg ärtorna dagen innan och häll bort vattnet innan tillagningen.
2. Koka upp ärtorna i en  kastrull i lättsaltat vatten.
3. Tillsätt krossade pepparkorn, mejram, timjan och fyra nejlikor.
4. Skala löken och lägg i den hel tillsammans med moroten.
5. Lägg i köttet.

6. Koka ärtorna mjuka tillsammans med fläsket i ca 2 timmar. Rör om då och då och avlägsna skum från ytan.
7. Tillsätt lite extra vatten om du tycker den blir för tjock i konsistensen.
8. Ta upp fläsket och avlägsna svål och överflödigt fett. Skär sönder fläsket i små bita. Det ska vara riktigt mört och nästa falla sönder av sig själv. Lägg tillbaka köttet i soppan, eller servera vid sidan av.
9. Ta bort nejlikorna ur grytan.

10. Tillsätt senapen och smaka ev av med salt.
11. Ta upp moroten och tärna den och lägg den i grytan igen. Eller bredvid om du hellre vill det.
12. Krydda  soppan med fyra matskedar senap och ev lite salt.

Tips! För en vegetarisk variant uteslut bara köttet.

Servera med ett glas kall Flaggpunch, så är du hemma!
Hejhej

Pernilla

En äkta klassiker.

Ett svar

Kommentarer är stängda.