Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

En gris i ugnen och ett plommon på trädet

Print Friendly

Igår kändes det som hösten öppnade dörren och tittade in. Vädret växlade som en tokig mellan ösregn och värmande sol, men den där krispiga luften märktes klart och tydligt, och jag måste erkänna…jag ÄLSKAR hösten.

Nu får man, helt utan att få dåligt samvete, krypa in i stugan, upp i soffan, på med ullstrumporna, dricka kryddiga teer, mustigt vin och laga mat i gryta. Jag fick ju en fantastisk Creusette av min sambo i födelsedagspresent och jag vet att jag och min fina franska gryta kommer att ha många roliga upplevelser i höst.

Och den första riktiga höstkänslan kom, när vi plockade plommonen från vårt plommonträd vid stugan. Härligt gula, söta och saftiga. De fick inspirera till den här höstiga grytan. Och till maten öppnade vi ett gott rött vin som vänta några år på att få komma upp ur källaren….

Varsågoda!

UGNSSTEKT FLÄSKKARRÉ MED ROTFRUKTER OCH PLOMMONSÅS
Vin till maten  - Domaine Santa Duc, Gigondas 2006 (vinresencion längre ner)

4 pers
1 dag + ca 2,5 tim.

Ca 800 g benfri fläskkarré i bit
2 msk krossade kryddor (svarpeppar, kryddpeppar, rosépeppar)
Två vitlöksklyftor
Skalet av en citron
Salt

0,5 bit rotselleri
4 potatisar
2 morötter
4 stora schalottenlökar
Smör
2 dl rött vin
Timjan
Rosmarin

PLOMMONSÅS

Olivolja
10 färska plommon
0,5 finhackad rödlök
2 vitlöksklyftor
Ca två cm riven färsk ingefära
1 dl råsocker
Citronsaft
salt

GÖR SÅ HÄR

Dag 1

1 Blanda kryddor, vitlök och citron. Salta och gnid in köttet med kryddblandningen. Låt marinera i ett dygn i kylen.

Dag 2

2. Stek köttet runt om i smör så att du får en fin stekyta.

3. Skala och skär rotfrukter och lök i grova bitar.
4. Sätt ugnen på 150 grader.
5. Lägg köttet, grönsakerna, vin och kryddor i en gryta med lock. Ställ i ugnen och låt allting koka tills köttets innertemperatur är ca 71 grader. Ta ut grytan och låt köttet vila i ca femton minuter i grytan.
6. Skiva upp och lägg upp kött och rotfrukter på ett uppläggningsfat.

PLOMMONSÅS

1. Hacka lök och vitlök.
2. Dela plommonen och ta bort kärnorna.
3. Häll olivolja i en kastrull och värm upp på medelvärme.
4. Tillsätt lök, vitlök, plommon, ingefära, socker och låt allting koka ihop utan lock i ca 20 min. Rör då och då.
5. Mixa såsen med mixerstav och smaka av med lite citronsaft och salt.

VIN TILL MATEN

Idag öppnade vi ett Domaine Santa Duc, Gigondas 2006 för att prova tillsammans med karrén, rotfrukten och plommonsåsen. ( Årgång 07 hittar du på systemet) Ett höstigt och lite kärvt vin, med doft av mörka bär, torra vinbärskvistar, utomlandslakrits, multna höstlöv under gummistövel och en svag bris av plommon( ?). Smaken var en aning kärv och alkoholig tycker jag, men efter en timme, hade vinet ändrat karaktär en aning och en fylligare smak av mörka bär, sura viläppelkart och en aning citrongräs titta fram. Det var mycket taniner kvar, vilket vittnar om att detta skulle kunna ligga ett par år till, men till rotfrukterna och köttet smakade det utmärkt. Vi insåg att en syrad grönsak, som syrad vitkål eller morötter skulle lyft hela smaken på mat och vin ihop.

Härliga höst!

HejHej
Pernilla

Pernilla Elmquist

Comments

Mårtenssons kök
Reply

Men visst är det härligt med hösten och all den goda maten som man nu kan njuta av:) Grytor, soppor, långkok och en hel massa bakat. Och de härliga höstdagarna med hög klar luft och strålande solsken, hoppas de blir många sådana i höst!

pernillaelmquist
Reply

Ja, det hoppas jag med. Som sagt…min favorittid på året!

Beata
Reply

Oj oj, låter vansinnigt gott! Man känner verkligen av hösten nu….

pernillaelmquist
Reply

…visst gör man. och jag älskar höst och stora mustiga grytor:)

linda jordeskog
Reply

Har det kryddade köttet enligt receptet i kylen tills imorgon. Men jag är nybörjare på stektermometer. Hur lång tid ungefär kommer det ta innan tempen är 71?

pernillaelmquist
Reply

Hej! Räkna med ca 1,5 tim/ kg kött på 150 grader i ugnen. Lycka till!