Jag har aldrig gillat jakt. Jag svor över pappas försök att skjuta älgar under en period, då mina killar var små och jag var livrädd för att de skulle få tag på geväret i det olåsta gevärsskåpet. Men i helgen var jag på jakt och fiskemässan i Bosjökloster vid Ringsjön.

Årets tema var ”Naturlig matglädje från sjö och skog” och som matlagare med stor passion för naturliga råvaror från skog och mark, har jag gjort helt om.

God mat kommer bl a från jakt och inte plastförpackat från ICA.  Mötet med kocken Thomas Dreijing fick mig att bli riktigt inspirerad. Två lektioner i tillagning av vilt. Fisk och kött.

Tillsammans med Håkan Björk från Ringsjö fisk, fick vi se dem fjälla, filea och tillaga abbore, gös, brax och gädda.

Braxrygg var något helt nytt för mig och något jag gärna vill prova på.

Vi fick se olika tillagningstekniker och Thomas tillredde några goda tillbehör, som syrade morötter, persiljekål och palsternacksbakelse som du kan ha till både fisk och vilt.

Thomas startade Petri Pumpa 1984 , numera på Kronovalls slott, och har gått i frontlinjen för ekologisk matlagning sedan dess och det var härligt att se båda dessa kunniga personer göra sin sak.

De skrattade gott  när jag ojade mig över mina svårigheter att filea en fjällröding, som jag lagade live på Malmöfestivalen, vilket är något av det enklaste som finns att filea…

…men jag fnissade till lite försynt när Mästerkocken själv skar ett litet hack i tummen…det händer den bäste…så det så.  Men skämt åt sido…en kock ska kunna bemästra sin filekniv och därför tänker jag ta kontakt med Håkan och be om en praktik i fiskfilenade framöver.

Viltlektionen var också riktigt spännande. Rolf Axel Nordström som driver den ekologiska farmen Ängavallen och är matlandetambassadör i Skåne, slöt upp tillsammans med Thomas Drejing och vi fick se hur man styckar ett rådjur och framdelen av ett vildsvin och vilka delar man får ut av djuren.

Det blev en överraskning. Så många delar ur ett och samma ben….Innanlår, rulle, ytterlår, fransyska, rostbiff och lägg. Många fina köttbitar och lite mer utmanande än den vanliga filén och kotletten som många ofta köper i närmaste butik. Men med tanke på skillnaden på det kött vi köper i vanliga mataffärer och det kött som kommer direkt från skogen, så måste jag säga att jag numer är på jägarnas sida efter som jag äter kött.

Det borde vara lättare för gemene man att få tag på färskt, vilt kött och Rolf Axel pratade mycket om vikten av att jägarna själva skulle starta upp viltslakterier och ordna med distribution av köttet. Jag blev faktisk riktig sugen på att lära mig stycka också. Inspiration på hög nivå!

Resten av mässan var väldigt nischad. Många fiskespön, gevär, skogsgröna utrustningar, kammofalgejackor…

några roliga korvar från södra tyskland…

…och en härlig uppvisning av mannen som kan allt om hundar, Jeppe Stridh.

Min sambo köpte ett fiskespö och nu ska vi börja vertikalfiska (!) i sjön för att ”plocka” upp gös…som den kunnige försäljaren uttryckte det. Har man inte alltid vertikalfiskat undrar jag…? Typ metat? Vi får se om det blir några gösar och abborrar framöver.

En givande dag var det i all fall med många nya intryck och idéer  och jag ser fram emot att laga vilt hela hösten.  Måste bara lära känna en jägare….Anyone?

Tills mina nya recept kommer kan du få inspiration av mitt viltrecept  HJORTINNERFILÉ MED POTATIS-OCH-JORDÄRTSKOCKSPURÉ, KARL-JOHANSÅS, BAKADE RÖDLÖKAR OCH ROTSELLERIKRISP.

Hejhej
Pernilla

Foto J.A