Igår gjorde jag mitt första liveframträdande som kock. I mattältet på Malmöfestivalen. Du kan se livsändingen i sin helhet HÄR.

Några nyfikna hade tagit sig dit för att se mig laga något från en hemlig råvarukorg. I ”korgen” som rent fysiskt inte var där, utan blev kylen, blev min utmaning att tillaga fjällröding.  Hade jag blivit tilldelad den skånska vildanden, som också låg i kylen, skulle jag blivit mer nervös än vad jag var. Har aldrig lagat vild fågel, men det ser jag fram emot att prova i höst.

Filéa fisk är jag ingen jättefena på, men efter Mästerkocken har jag ett hum om hur det går till – har filéat i alla fall två fiskar innan – och allt går ju bättre med lite träning.

Fjällrödingen var hal som en ål och full av små ben som jag plockade ut med en gigantisk pincett. Grönsakerna fick bli syrade med vinäger och socker, en av mina specialiteter, och till det en gräddig jordärtskockspuré. Min ambition var att ha smörslungade bondbönor till också, men tyvärr blev tiden för knapp och jag hann helt enkelt inte få till dem innan det brakade lös på stora scenen och all kommunikation var i stort sätt omöjlig.

Men matlagningen avlöpte riktigt bra och jag svarade på Karins nyfikna frågor, samtidigt som jag lagade. Bara det en utmaning i sig.

Det var jätteroligt att möta människor som gillar det man gör och jag tackar alla som kom dit och som tittat på livesändingen som Albin Ponnert från Enyony Sweden hjälpte till med att filma under kvällen.

Och för er som vill prova på mitt spontana rödingrecept ….

Varsågoda!

FJÄLLRÖDING MED SYRADE GRÖNSAKER OCH JORDÄRTKOCKSPURÉ

4 pers

2 filéade fjällrödingar i fyra bitar
Salt
Citron
Smör

4 -6 jordärtskockor
4 potatisar
Ca 2,5- 3 dl vispgrädde
2 dl vatten
Smör
Salt och vitpeppar

0,5 morot
1 gulbeta
Skalet av en zicchini
Ca 1 dl vitvinvinäger
1 dl socker
0,5 dl vatten

Timjan

GÖR SÅ HÄR
1 Skala jordärtskockor och potatis och skär i små bitar. Lägg i kastrull och tillsätt vispgrädde och vatten. Salta. Låt puttra tills de är mjuka och rör ofta så det inte bränns. Tillsätt mer vispgrädde om vätskan börjar koka in och rotfrukterna inte är mjuka. Mixa med mixerstav och smaka av med salt, vitpeppar och citron.
2 Skala morot, gulbeta och zuccini i tunna strimlor med potatisskalare eller mandolin.
3 Lägg i kastrull och tillsätt vatten, socker och vinäger. Koka upp och låt sjuda i ca fem minuter. Ta av plattan och låt svalna i lagen.
4 Sätt ugnen på 120 grader.
5 Lägg fiskbitarna i en smord ugnsfast form. Salta och spritsa lite citron över.
6 Ugnsstek bitarna tills de ha en innertemperatur av 42 grader. Tar ca 7-10 min.
7 Servera fisken på en bädd av puré och toppa med grönsaker och lite timjan.

Hej hej
Pernilla