Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Lätt som en plätt på gamla vedspisen

Print Friendly

Helgfrukost i stugan. Det var lite kyligt när vi vaknade men med vår gamla vedspis i köket, blev det snabbt varmt. Och när jag stod där, fick jag en sådan lust att laga något på den gamla spisen. Plattorna osade av värme och det kan ju inte bli mer ekonomiskt än så här. Ved från träden runt stugan och vedspisen att laga mat på.

Känslan av”förr i tiden” infann sig så starkt, att plättar vad det som poppade upp i mitt huvud.

Jag älskar plättar och idag ville jag prova på amerikanska plättar. Till saken hör att våra gästers barn som besökte oss i förra veckan, hade samlat fullt med lingon och blåbär från tomten, så det var inget snack om vad det skulle bli för frulle idag….

Varsågoda!

AMERIKANSKA PANNKAKOR MED RÅRÖRDA BÄR OCH LÖNNSIRAP

Ca sex st (2 portioner)

1 msk smält smör
1 ägg
1,5 dl mjölk
1,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
0,5 msk socker
1 tsk bakpulver
1 krm salt

RÅRÖRDA BÄR

2 dl blandade lingon och blåbär
2 msk socker

Lönnsirap

GÖR SÅ HÄR

1. Smält smöret och låt det svalna.
2.  Blanda de torra ingredienserna till smeten.
3.  Vispa ihop ägget och det smälta smöret.
4.  Vispa ihop mjölblandning, ägg-och-smörblandningen och tillsätt hälften av mjölken. Vispa till en slät smet.
5.  Tillsätt resten av mjölken. Låt smeten vila i tio minuter.
6.  Värm en plättlagg eller stekpanna och smält smör tills det blir gyllenbrunt.
7.  Stek ca 1,5 – 2 msk smet/plätt. Vänd plättarna när ytan stelnat.

RÅRÖRDA BÄR

1Blanda bären med socker och rör om tills sockret löst sig. Krossa gärna lite av bären så blir röran mer syltaktig.

Ringla över äkta lönnsirap.

En bra start på en bra dag!
Pernilla

Pernilla Elmquist

Comments

Barbro
Reply

Bara att titta på bilden blir jag så snål på detta,tyvärr köpte jag aldrig den där lönnsirapen som jag höll i…….men,men nästa gång jag far in till stan då skall jag också ha med mig en flaska lönnsirap,som jag faktiskt aldrig smakat.Printar ut receptet så jag inte behöver söka de för dessa plättar vill jag bara HA:)

pernillaelmquist
Reply

Det är helt klart värt lönnsirapen. Den är inte så söt som vår sirap och ett jättebra komplement till plättarna. Lycka till/Pernilla

Barbro
Reply

Tack för de fina receptet,hade plättkalas i går och du hade helt klart rätt,lönnsirap var god och passade väldigt bra tillsammans med den lite syrliga lingon/blåbärsröran.
Jättegott!:)

pernillaelmquist
Reply

Kanon! Alltid roligt när mina recept lagas av andra matglada människor:)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.