Det är inte varje dag jag får möjligheten att träffa en världsmästare. Än mindre två. Men igår hände det.

Jag åkte över till Köpenhamn för att gå på invigningen av Copenhagen Wine forum (19-21 aug)  i samband med Copenhagen Cooking som pågår i Köpenhamn mellan den 19-28 augusti.

Andreas Larsson, Peter Sissek & Rasmus Kofoed

Oerhört nyfiken på den danska vinproduktionen, som jag inte visste fanns, fick jag möjligheten att träffa världens bästa sommelier – Andreas Larsson och världens bästa kock Rasmus Kofoed, vinnare av årets Bocuse d´Or.

Det blev en lång och spännande presslunch, där vackra silverpokaler delades ut till årets bästa danska viner och producenter, och som gäst fick jag chansen att smaka på dessa vinnarviner till den oerhört, trendiga, danska maten.

Jag var väldigt förvånad över att det fanns en så pass omfattande vinproduktion i Danmark, och lite häpen över att årets vita dansk – Solaris so 101, 2010 från Årö Vingård, var riktigt gott. Mineralrikt och friskt.

Vi drack det till förrätten som var trendigt spartanskt – hyvlad rödbeta med kanin…som jag misstog för kyckling först.

Huvudrätten var en bit kött med hyvlad tryffel och någon form av ärtpuré och skott. Köttet var så rött att det i de närmaste var rått. Undrar om nästa steg i ”den renodlade råvaran” blir en rå ko eller något i den vägen? Det lutar ditåt och detta är så långt ifrån ”röe pölser med brö” eller flaeskesteg med lök som alltid varit danskt krubb för mig.

Till huvudrätten drack vi årets danska röda – Regent fatlageret 18 mdr 2009, Annisse Vingård. Inte lika lyckat som det vita, tycker jag, men det måste nästan vara omöjligt att åstadkomma den där solmogna, varma smaken när det vräker ner snö, blåser snålt och soltimmarna är lätt räknade. Lite galenskap nästan, men jag beundrar dessa passionerade vinbönder som gett sig den på att odla och producera nordiskt vin och vem vet, eftersom Norden just nu regerar inom gastronomin, så blir kanske även nordiskt vin något unikt på menyerna framöver…

Och på tal om nordiska regenter. Till efterrätten, som var en rabarbersoppa med en märklig geléplatta och rabarber i långa banor ackompanjerat av det vinnande söta vinet – MYNSTER 2010, Ornberg Vin…

…fick vi en snabbgenomgång av Rasmus Kofoed och hans vinnarmeny från Bocuse dÓr i Lyon tidigare i år.

Den liknade något från en annan planet. Upplägget av maten var nog bland det häftigaste jag har sett och det var svårt att greppa att detta faktiskt var mat. Inte bara konst.

Jag haffade Rasmus Kofoed efter föreläsningen och bad om att göra en intervju längre fram om honom och hans inspiration, och hoppas få en dag i skogen med denne kulinariske konstnär som hämtar sin inspiration bland ”tomtar och troll” och från sin gamle farmor.

Sören Hartvig Jensen,  med flera pribelönta viner från sin vingård Kelleris Vingaard

Vinmässan i sig var ganska blygsam, eftersom de danska vinproducenterna inte är så förfärligt många, så för att fylla upp den stora lokalen, fick även danska importörer av utländskt vin en möjlighet att presentera sina viner.

Som Fini Thomsen på Finivin som är den ende återförsäljaren av den gamle Formel 1 föraren Mario Andrettis vin. Här lärde jag mig att kvinnor är mer förtjusta i den samtslena Merlotdruvan än Cabernet Sauvignion och Fini, som han faktiskt hette, var lika stolt över sitt racervin som sin droppsäkra sametsduk på bordet.

Världens bästa sommelier talar ut om…vatten

Efter en hel dag bland danska och några härliga franska och italienska viner, åkte vi till Alex sushi, där vi träffade världens bästa sommelier – Andreas Larsson och fick en avsmakning av – vatten. Hm…det är inte vad man förväntar sig av den regerande världsmästaren, MEN det var riktigt intressant.

Vi fick prova vatten till vin och champagne och hela skaran vid sushidisken insåg plötsligt vikten av ett bra bordsvatten till vinet. Kranvattnet går helt enkelt bort. När du smakar det tillsammans med ett fint vin, blir alla kemikalier alldeles för framträdande. Ett stilla mineralvatten däremot, låter vinet fortsätta ha sin karaktär, när du tar en klunk för att hålla vätskebalansen.

Dagen avslutades med en fantastiskt god sushi, där jag satt alldeles intill den mycket fokuserade kocken, och njöt av att se honom arbeta med kniven och skapa lätta, smakrika sashimibitar.

Väldigt långt ifrån de tunga risrullar man ofta blir serverad på sushiretauranger.

Det var en helt igenom njutningsbar dag och med tanke på alla världmästare som florerade, kände jag mig lite stolt att vara nordbo idag.

Ha det gott
Pernilla