Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Kladdig citronkaka och glad midsommar…igen!

Print Friendly

Idag ska vi fotografera midsommarmiddag/lunch för nästa år. Det är för att vi ska få fint sommarväder….(!) på bilderna, annars hade vi varit tvungna att fotografera detta i mars för att passa in reportaget i tidningen (Allers) till nästa midsommar.

Det är lite märkligt, med tanke på att vi hade advent i stugan i förra veckan….

Men idag är det inte långt ifrån en vanlig midsommar. Det är lite disigt ute, solen finns där bakom molnen någonstans, träden och gräset är våta av dagg och det är sådär 16 grader i luften.  Lite svårt att hitta blåklint och prästkragar dock…så jag har plockat det jag hittat och förberett en stor lunch för mina vänner. Och jag är alldeles säker på att det kommer bli stålande sol, när de dyker upp!

Till dess bjuder jag på en citronkladdkaka som publicerades i Allers nr 31. Det är riktigt mycket sommar i den!

Hejhej

CITRONKLADDKAKA MED VANILJVISPGRÄDDE OCH JORDGUBBAR

ca 10-12 bitar

150 g smör
1 citron (skal och juice)
2 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl

2,5 dl vispgrädde
1 vaniljstång (går lika bra med vaniljsocker)
en nypa socker

färska jordgubbar
florsocker
citronmeliss

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Smält smöret och låt det svalna.
3. Smörj en form, ca 20 cm i diameter, med smör.
4. Blanda ägg och socker i en bunke och vispa till en fluffig smet.
5. Tillsätt rivet citronskal, saften från en citron och vaniljsocker. Vispa ihop.
6. Tillsätt det smälta smöret och vetemjölet och vispa på låg hastighet till en slät smet.
7. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 35 minuter eller längre, beror på din ugn. Håll koll.
8. Låt kakan svalna.
9. Dela på vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda med vispgrädde och en nypa socker och vispa grädden fluffig.
10. Skölj och skiva jordgubbarna.
11. Bred grädden på kladdkakan och toppa med jordgubbar. Pudra över lite florsocker och garnera med citronmeliss.

Glad midsommar igen!
Pernilla

Foto: Peter Erlandsson

Pernilla Elmquist