Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

En abborre, en god vän och ett barndomsminne

Print Friendly

En solig sommardag är som gjord för helgrillad fisk. Jag bjöd hit min väninna Pia till stugan för en riktig sommarkväll vid sjön.

Pia, precis som jag, kommer ifrån trakterna kring Mälaren och är båda uppvuxna med insjö, insjöfisk, roddbåtar, dopp i sjön med dy mellan tårna och att meta abborre.

Jag minns en sommar hos min kusin på landet, när vi grävde efter mask och metade abborre, från bryggan. Hur vi satt i timvis och stirrade på det guppande flötet. Fångsten lade vi i en hink med vatten, och sedan fick någon vuxen rycka in och ta livet av firrarna innan vi åt dem till middag med nypotatis och smör. Pia och jag ville återuppleva känslan av vår barndom den här kvällen och abborre stod högst på menyn.

Vi tänkte först fiska den själva….men insåg snart att vi båda är lite för veka för att ta kål på fisken och fegade ur. Vi skyllde naturligtvis också på att det kanske inte alls skulle nappa och vi skulle få sitta där utan middag…Vår sjö är annars full av både abborre och gös och jag hoppas på att få rikligt med fångs…framöver….

Som de två stadslollor vi är, tog vi istället en tur till den lokala fiskbutiken, som säljer färsk fisk här i krokarna och köpte två härliga, nyfångade abborrar rån Ringsjön. Och ska man laga en sådan här somrig fiskmiddag, ska man hålla det enkelt. Abborre, citron, dill, smör, potatis, och så kunde vi inte låta bli några hg färska räkor.

Efter ett dopp i sjön, lagade vi en härlig middag i kvällssolen, drack gott rieslingvin från Mosel och skvallrade om allt mellan himmel och jord, som  bara två väninnor kan.

Vi avslutade kvällen med en brasa och jag tror att vi båda fick oss en härlig dos av barndomsminnen från vår uppväxt runt Mälaren.

Varsågoda!

HEL GRILLAD ABBORRE MED RÄKOR OCH FÄRSKPOTATIS

2 pers

2 urtagna abborrar
1 citron
1 knippa dill
flingsalt

500 g färska räkor
2 dl crème fraish
2 msk finkornig kaviar
0,5 finhackad rödlök
salt
svartpeppar
en skvätt citron

8 små färskpotatisar
dill
flingsalt
smör

GÖR SÅ HÄR

1. Salta fisken inuti.
2.  Skär citronen i skivor.
3.  Fyll abborren med citron och dill.
4.  Blanda yoghurt, kaviar, citron, salt och peppar.
5.  Skala räkorna.
6.  Koka potatisen med dill och salt.

7.  Grilla fisken ett par minuter på varje sida.

Abborre innehåller tusentals små ben, så tänk på det när du äter den och var lite uppmärksam.

Glad sommar!
Pernilla

Pernilla Elmquist

Comments

Cecilia
Reply

Åhh, så mysigt! Nästa gång får ni ta med mig, jag vågar ta kål på abborrarna ;)

pernillaelmquist
Reply

Absolut! Du kan få ha en ta-kål-på-fisk-kurs med mig:) Kram P

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.