Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Gravad fläskfilé med kantarell

Print Friendly

Tjenare alla fläskfilégooglare! Vet du att fläskfilé är bland det som googlas mest när man söker recept på nätet?  Den här köttbiten är älskad av amatörkockar över hela vårt avlånga land och jag har också tillhört fläskfilé-diggarna så länge jag kan minnas. Men ofta tog jag en fläskfilé av bara farten och sneglade aldrig i köttdisken vid sidan om. Jag var länge blind inför kalv, hjort, lamm osv osv.

Men efter Mästerkocken, har jag gjort helt om och börjat botanisera bland “finare” köttbitar och provat mig fram med hjort, kalv, lamm och fina nötbitar.  Fläskfilén fick snällt ligga kvar i butikshyllan, och jag blev en aning köttsnobbig  och tyckte att slit-å-släng-filén var tråkig, vanlig och inget spännande alls.

Men….efter mina kulinariska utsvävningar har jag åter landat på fläskfiléhyllan. Den är ganska oslagbar, den här köttbiten och den kan varieras i det oändliga. Helstekt, helgrillad, strimlad i wok, inbakad, fylld, kall, varm, på spett…Hur föränderlig som helst. Lite av köttbitarnas Madonna.

Jag blev sugen igen och ville testa något nytt, fast med en gammal goding. Så jag bestämde mig för att grava! Att grava köttet  vatten, salt , socker och kryddor innan du grillar, gör att köttet få en härlig smak. Det blir både mört och saftigt och till nyplockade kantareller och med couscous som tillbehör, är det roligt att återse en gammal kompis i nya kläder.

Varsågoda!

TIMJANGRAVAD FLÄSKFILÉ MED DILLSIRAP OCH KANTARELLCOUSCOUS

4 pers

FLÄSKFILÉSPETT

Ca 800 g – 1 kg fläskfilé
1 l vatten
2 msk salt
2 msk socker
2 krossade vitlöksklyftor
1 näve timjankvistar

KANTARELLCOUSCOUS

2 dl fullkornscouscous
2 dl vatten
1 msk kycklingfond
1 l kantareller
1 finhackad gul lök
smör att steka i
1 fint tärnad röd paprika
1 knippe klippt persilja
flingsalt

DILLSIRAP

1 dl flytande honung
1 dl vit balsamvinäger
1 msk finhackad dill

2 dl turkisk yoghurt
Saften från en citron
Flingsalt

GÖR SÅ HÄR

1. Putsa fläskfilén fri från hinnor och skär dem i större bitar (ca 2×2 cm).
2. Blanda vatten, salt, socker, vitlöksklyftor och finhackad timjan i en bunke. Lägg i fläskfilébitarna och grava dem i ca en timme.
3. Grilla snabbt runt om i ca fem minuter tills filén fått fin yta och innertemperaturen är 65 grader.
4. Häll couscousgrynen i en skål. Koka upp vatten och kycklingfond. Häll över couscousen, sätt lock på skålen och låt couscousen dra i tjugo minuter.

5. Riv kantarellerna i bitar och hacka löken. Stek dem i smör tills de fått fin färg. Salta.
6. När couscousen är färdig, ”lufta ” den med en gaffel och blanda i kantareller, paprika och persilja. Smaka av och salta om det behövs.
7. Blanda honung och vinäger och koka ihop till en lite mer trögflytande sirap. Blanda i finklipt dill när sirapen svalnat.
8. Blanda turkisk yoghurt, citronsaft och salt. Ställ kallt tills servering.
9. Pensla de färdiggrillade spetten med sirap och servera spett, yoghurt och couscous.

Mums!

Pernilla Elmquist

Comments

Ida
Reply

Prova Pata Negra innerfilé (fläskfilé)! Även det en klar uppgradering från “vanlig” fläskfilé! =)

pernillaelmquist
Reply

Det låter spännande. Jag provar gärna :)