Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Grillkyckling med eld i baken

Print Friendly

Minns ni fågeldansen? Det var en landsplåga i början av 80-talet, där den som gav sig in i dansen, kacklade, flaxade och pickade som värsta pippin på dansgolvet. Det var INTE coolt. Jag har försökt förtränga minnet av den här dansen, och höll på att sätta kaffet i halsen när allt kom tillbaka till mig. Jag läste Allt om Mats grillspecial och hittade receptet på Dancing Chicken.

Dancing Chicken, eller beer can chicken, är ett amerikanskt påhitt och ett sätt att grilla pippin sittandes på en ölburk. Det ser helt makabert ut, och eftersom vi hade Anton, tre år på besök, var jag inte helt säker på att han skulle uppskatta Gullefjun sittandes på en ölburk mitt i glödande kol och få sina vingar svedda.

Men jag kunde inte låta bli. När Anton lekte långt ifrån grillen, tog nyfikenheten överhand och jag måste dela med mig av detta recept. Saftigare kyckling har jag sällan ätit.

Tips! Använd grillvantar när du ska sätta pippin på grillen, eller använd grillgallret….höll på att få lika svedda fingertoppar som stackar pippin. Men det blev gudomligt gott! Krispigt skinn och oerhört saftig inuti.

Varsågoda!

DANSANDE KYCKLING UGNSROSTAD VITLÖKSPOTATIS
4 pers
Ca 1 timme
För denna kyckling krävs en klotgrill med lock.

En majskyckling på ca 1,5 kg
2 msk smör
1 gul lök
1 citron utan skal
1,5 dl öl

RUB
1 msk paprikapulver
2 tsk mald ingefära
2 tsk spiskummin
2 tsk farinsocker
1,5 tsk salt
1 tsk mald koriander
1 tsk stött kardemumma
0,5 tsk grovmald svartpeppar
0,5 tsk chilikrydda

En väl rengjord konservburk. Jag använde ”krossade tomater” burk.

UGNSROSTAD POTATIS
Ca 600 g färskpotatis
2 små klyftade röda lökar
4 krossade vitlökar
0,5 dl soltorkade tomater i olja
1 dl kalamataoliver
två kvistar färsk rosmarin
flingsalt
svarpeppar
olivolja

GÖR SÅ HÄR

1 Blanda alla kryddorna till rubben och gnid in den ordentligt runt om hela kycklingen, både utvändigt och invändigt. Lossa lite av bröstskinnet försiktigt och peta in rub även där.
2 Smält smöret och pensla hela kycklingen både utvändigt och invändigt. Stoppa in en klick under bröstskinnet också, så blir det extra krispigt skinn.
3 Ska lök och klyfta den. Skär bort skalet av citronen och skär den i bitar. Fyll kycklingen med lök och citron.
4 Fyll konservburken med öl och trä på kycklingen så att den sitter på burken.
5 Tänd rikligt med briketter i grillen.
6 När briketterna är grå och glöden perfekt, flytta undan kolen ut mot sidorna av grillen så att det blir plats i mitten.
7 Ställ konservburken mitt i kolen. Använd grillvantar när du gör detta. Jag ställde kycklingen mitt i kolen, men jag tror också att det går bra att ställa den på ett galler ovanför kolen. Var bara noga med att inte ha glödande kol direkt under kycklingen.
8 Öppna spjällen i grillen och i locket och på med locket.
9 grilla kycklingen i ca 45 min till en timme. Kanske längre, beroende på din glöd. Kolla med termometer när innertemperaturen är 80 grader. Då är den genomstekt. Ta av den av grillen, skär upp och servera genast.

UGNSROSTAD POTATIS
1 Sätt ugnen på 225 grader.
2 Skrubba potatisen och skär den i halvor. Lägg dem i en ugnsfast form.
3 Klyfta rödlök och krossa vitlökarna och blanda med potatisen.
4 Blanda i soltorkade tomater och lite av oljan från tomaterna.
5 krydda med salt, peppar och färsk rosmarin.
6 Ringla över olivolja och blanda runt.
7 Stek i ugnen i ca 45 min. Rör om efter halva tiden.

Fler grillrecept hittar du HÄR.
Och jag som gillade Mötley Crüe…


Keep dancing!
Pernilla

Pernilla Elmquist

Comments