En sommarstuga vid en sjö kräver en båt och efter ett par rundor på blocket hittade vi vår sommarbåt – Blixten. Den döptes av Fabian 7, som tyckte båten var en ”en kille, för den var svart och snygg”….Jag fick stiga åt sidan och skrota tanken på ”Pernilla II”, men får faktiskt hålla med Fabian om att den ÄR mer åt det maskulina hållet.

Blixten har fina trädetaljer och en liten elmotor med ungefär en hästkraft. Anledningen till att vi inte skaffade oss en storstilad, snabb motorbåt, är att det inte rymdes inom semesterbudgeten och att man inte får ha motor på båtarna i vår lilla sjö. Alltså blev det en hästkraft. Men jag har alltid önskat mig en häst….så där här blev minst lika bra.

Tanken med vår båt, är att vi ska kunna åka ut på sjön och fiska. Här finns nämligen abborre och gös och jag kan inte tänka mig något härligare än att få tillaga en egen uppdragen gös!

Det kommer bli en utmaning för mig, som är en riktigt landkrabba och som mötte min första gös i Mästerkocken.  Att ta kol på fisken….lockar ju inte speciellt mycket, men den dagen…det blir en utmaning. Man måste ju närma sig sina råvaror till hundra procent om man ska anse sig vara en riktig kock.

Till dess handlar vi pinfärsk fisk hos Ringsjöfisk, som varje dag bjuder på nyfångad fisk men också rökta delikatesser i sin butik och rökeri.

Detta recept hittade jag i senaste Mat&Vänner och blev inspirerad. Till gösen fiskade Jens upp det här Rieslingvinet ur vår provisoriska vinkällare. Ett ”egnehämtat” Moselvin från vår Moselresa förra sommaren som med sin fruktiga smak av äpplen och citrus passade fint till den heta salsan och den milda, men aningen peppriga gösen.

Varsågoda!

GRILLAD RINGSJÖGÖS MED MANGOSALSA OCH RÄKSALLAD

2 färska gösfiléer
flingsalt
citronpeppar
citron
en klick smör

MANGOSALSA

1 färsk fint tärnad mango
¼ finhackad röd chili
1 finhackad vitlöksklyfta
1 dl grovt hackad koriander
en lime
3 msk flytande honung
en nypa flingsalt

RÄK-OCH-AVOCADOSALLAD

300 g färska räkor
100 g ruccola
1 tunt skivad rödlök
2 tärnade avocados
olivolja
flingsalt

GÖR SÅ HÄR

1. Blanda alla ingredienserna till mangosalsan och låt den dra i en timme. Tillsätt lite i taget av chilin, eftersom det blir riktigt starkt.
2. Blanda alla ingredienser till räksalladen. Häll på olja precis innan serveringen så att ruccolan inte sloknar för mycket.
3. Tänd grillen.

4. Salta och peppra gösfiléerna och lägg dem på ett halster.
5. Grilla dem i ca 2 min på varje sida.

TIPS! Ännu bättre är att köpa filéerna med skinnsidan kvar. Då grillar du dem med skinnsidan nedåt i ca tre min och bara vänder snabbt och grillar ovansidan så den får färg.
Innertemperaturen på fisken ska vara 45 grader. Använd termometer.

Hejhej!
Pernilla