I vår stuga har någon av de förra ägarna planterat en liten kryddträdgård, där det också växer rabarber. I går hade jag en trädgårdsdag och skördade sommarrabarberna, trots att det blev lite tomt i det estetiskt fina kryddlandet. Ibland undrar jag om de förra ägarna planterat mer för syns skull än för att använda sig av det som växer…

Jag kommer i alla fall öka på det där kryddlandet och anlägga en grönsaks-och kryddodling som kommer komma till användning….men det får bli nästa års projekt.

Idag tog jag tag i rabarberna och ville göra en somrig efterrätt. Jag hade tänkt att hasa mig iväg och plocka hallon också, eftersom vi upptäckte ett härligt hallonsnår igår, men semesterlatheten tog över och efter velande hit och dit, mellan kompotter, saft, sylt och soppa, blev det en vanlig rabarberpaj, men jag gjorde smulpajen lite extra ”smörsmulig” och det blev en riktigt god knäckig paj till eftermiddagskaffet.

Varsågoda!

KNÄCKIG RABARBERPAJ MED HAMLAGAD VANILJKRÄM

Ca 10 stjälkar rabarber
2,5 dl vatten
2,5 dl strösocker
0,5 vaniljstång (frön och stång)
Saften från 1 citron

SMULPAJ

100 g smör i bitar
2 dl mjöl
¾ dl socker

VANILJKRÄM

1 vaniljstång
2 dl mjölk
3 äggulor
0,5 dl socker

GÖR SÅ HÄR

Skölj Och skala rabarberna om de är kraftiga. Det räcker med att dra av yttersta lagret av rabarbern. Små späda rabarber behövs inte skalas.
Skär dem i små bitar.
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
Koka upp vatten, socker, citronsaft, vaniljfrö och stång i ca 8 min, tills rabarbern är mjuk.
Sila av vätskan och ta bort vanuljstången.

SMULPAJ

Blanda bitar av smör, mjöl och socker i en bunke och nyp ihop det till en smulig massa.
Sätt ugnen på 225 grader.
Smörj en pajform och lägg rabarberkompotten i botten.
Strö smuldegen över och blanda den lite med rabarbern med en gaffel.
Grädda pajen i 20-25 min i 225 grader. Sätt på grill i någon minut och grädda tills ytan är knäckigt brun.

VANILJKRÄM

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
Koka upp mjölk, vaniljfrön och stång. Ta av platan och låt stå i femton minuter. Sila av mjölken.
Vispa upp ägg och socker till en pösig smet.
Blanda äggsmet och vaniljmjölk i en kastrull och koka upp på svag värme tills krämen tjocknar.
Rör hela tiden, passa på att det inte bränns eller kokar för mycket. Lyft av kastrullen om det blir för mycket värme.
När krämen är tjock nog, sila den genom en finmaskig sil och kyl i kylskåp.

Njut av pajen när den fortfarande är ljummen och vaniljkrämen riktigt kyld.

Ha det gott!
Pernilla

4 svar

  1. Gott med rabarberpaj! Jag har själv hunnit med att baka några den här sommaren. Men jag gör ett annat smuldegstäcke än du. I mitt har jag bl.a. corn flakes, för att göra det hela lite ”frasigare”. Det är inte heller så äckligt. :-)

    Ha det bra. Och återigen – tack för en så trevlig blogg. Jag gillar den verkligen!

    1. Tack för det! Låter lite spännande med extra crunch i form av corn flakes- Det kan man ju spinna vidare på med nätter, frön osv. Höres igen! P

Kommentarer är stängda.