Jag ska vara helt ärlig. Idag gick det mesta åt pipan. Det regnade och jag tänkte – baka bröd! Mysigt med en sprakande eld i den gamla vedspisen, lite sommarsmatter mot rutorna och min surdeg som jag omsorgsfullt packat ner och tagit med från stan i brist på surdegshotell i Malmö…

Jag bestämde mig för att baka bröd till morgondagens matnördspicknick och satte en deg som skulle kalljäsa över natten i kylskåp i går. Jag ville ha brödet medelhavsinspirerat, så jag blandade i oliver och basilika i degen och allt kändes frid och fröjd när assistenten jobbade häcken av sig i köket och hoppade runt på bakbänken i 45 minuter och knådade det som skulle bli goda picknickbröd till i morgon.

Nåväl…i morse plockar jag ut degen….den har jäst, men den är bubblig och lös. Väldigt lös. Mer en smet än en deg och jag inser att det måste nog behövas mer mjöl när man tillsätter något som oliver i degen. Någon som vet? Nåväl, jag bakar in mer mjöl i degen  på bakbordet och med oerhört kletiga amatörbagarfingrar, lyckas  jag till sist forma några bullar och ett bröd.

”Smörj formarna” står det…oh no! Jag har ju bara muffinsformar hemma…i tunt papper…äh…det funkar säkert bra ändå, tänker jag. När jag format alla bullar och ett bröd, är det dax att ta itu med det mycket stökiga, lilla stugköket.  Jag ställer jäsplåten på golvet och tänker högt – ”Bara ingen trampar på den” och fortsätter diska och städa. Sen vänder jag mig om och sätter foten mitt i plåten!

Alltså….herregud! Är jag i semestermood…eller har jag tappat minnet helt? Är det ålder eller PMS? Eller är jag bara förvirrad?!

Jag lyckas i allafall rädda några bullar som inte dukat under mitt klavertramp och de jäser ok, men när jag gräddar dem, fastnar de naturligtvis i pappersformarna och jag får skära bort övre delen av bullarna för att rädda det som räddas kan. Men de smakar riktigt bra . Frasiga och goda och jag ser resultatet av de halverade bullarna som frukosthalvor till morgonkaffet…inget ont som inte…ja ni vet.

Det större brödet klarar sig fint trots allt och det får hänga med på picknick i morgon. Så här är några tips OM du testar detta recept – mer mjöl (har lagt till 2 dl i det här receptet), plåtformar som du oljar in och ställ ALDRIG plåten på golvet!

Varsågoda!

OLIVBRÖD MED SURDEG

Ca 30 små bullar eller två stora bröd

25 g jäst
8 dl kallt vatten
1 dl rågsur
ca 18 dl Manitoba cream (här har jag ökat med 2 dl från inspirationsreceptet)
2,5 tsk salt
ca 150 g kalamataoliver utan kärnor
2 dl finhackad basilika

GÖR SÅ HÄR

Dag 1

1. Smula ner jäst i en bunke till en köksassistent.
2. Häll på vatten och surdeg och blanda med degblandaren tills jästen löst sig.
3. Häll i mjöl, lite i taget och kör på låg hastighet i ca tio minuter.
4. Häll i salt, oliver och basilika och kör på högsta hastigheten i 45 min. Min assistent började hoppa runt på bänken och slå ner saker omkring sig, så jag sänkte till näst högsta hastighet…
5. Täck med plastfolie och låt degen stå i kylen i tolv timmar och jäsa.

Dag 2

1. Degen blev lös, så jag la till mer mjöl när jag skulle baka bullarna.
2. Smörj kakformar med olja eller smör. Pappersformar är INGEN bra idé…bröden fastnar, vilket jag fick erfara. Silikon eller plåt.
3. Fördela bulldegen i små bitar och vik varje bit ett par gånger innan du rullar ihop dem och lägger dem i formarna.
4. Om du gör två stora bröd av degen. Vik dem då två gånger mot mitten, uppifrån mot mitten och nerifrån mot mitten och en sista gång mitt över och tryck till längs kanten. Lägg de stora bröden på en oljad plåt.
5. Sätt ugnen på 215 grader varmluft. 230 grader om du inte har varmluft.
6. Jäs bröden eller bullarna till dubbel storlek. Ca en timme.
7. Ställ en form med vatten på botten av ugnen och pensla bröden med vatten. Eller spray in vatten i ugnen.
8. Toppa med flingsalt.
9. Grädda bullar i ca 15-20 min. Stor bröd ca 25-30 min. Beror lite på din ugn.

Njut dem med smör och lite flingsalt.

Lycka till…säger jag bara.
Pernilla