Sommaren och hallon hör ihop. Jag älskar hallon och tycker att hallon helt klart är den nya jordgubben. Jag älskar även jordgubbar, men det är något visst med solmogna, färska hallon. Jag tänker absolut plantera några hallonbuskar på vårt landställe, så vi kan njuta av dem som de är, eller fixa till en härlig sommardessert.

Jag hade några nektariner hemma i en skål och även det är en frukt som jag tycker är kanon. Så för att njuta lite extra så fortsatte jag min pajutmaning. Ni som hängt med ett tag, vet kanske att paj och jag inte är bästa kompisar…än, men jag börjar få till det så smått.

Här kommer en sommarpaj som passar utmärkt efter grillningen. Den är inte så söt, så vill du ha extra sötma, strö över lite mer socker när den är färdiggräddad.

Varsågoda!

HALLON OCH NEKTARINPAJ MED KARDEMUMMAGRÄDDE

ca 8 bitar

PAJDEG

4,5 dl vetemjöl
175 g smör
1 msk socker
Skalet av en citron
5 msk iskallt vatten

FYLLNING

4 nektariner i skivor
ca 200 g färska hallon
en nypa strösocker
ca 1 tsk kardemumma

Vispgrädde
strösocker efter smak
kardemumma efter smak

GÖR SÅ HÄR

1. Häll vetemjöl i en bunke.
2. Skär smöret i bitar och nyp ihop smör och vetemjöl till en smulig massa.
3. Tillsätt citronskal och vatten.
4. Arbeta snabbt ihop till en deg med händerna eller i en matberedare.
5. Plasta in degen,  platta till den och lägg den i kylen i ca 30 min.
6. Dela nektarinerna, ta bort kärnan och skiva dem i tunna skivor.
7. Sätt ugnen på 225 grader.
8. Smöra en pajform som är ca 15 cm i diameter.

9. Kavla ut degen till en rund platta, så att kanterna hänger över formen med ca fem cm.
10. Lägg nektariner och hallon på pajbotten.

11. Pudra över kardemumma och socker.
12. Skvätt över lite citronsaft.
13. Vik kanterna mot mitten och grädda pajen i ugnen i ca 45-50 min.

Glad sommar!
Pernilla

3 svar

  1. Mmmm ser underbart ut. Älskar oxå hallon och ska nog utöka min trädgård med hösthallon så att säsången blir lite längre. :-)

Kommentarer är stängda.