Ok! Jag ger mig…Förr har jag grillat på vanliga smågrillar, engångsgrillar och i en och annan hink och har fnyst lite försynt åt Webergrillarna, på samma sätt som jag fnyst lite åt fina bilar, men snart upptäckt fördelen med bra kvalité…

Jag har för första gången grillat indirekt. I en Webergrill. Med lock, luftintag och möjlighet att lätt flytta grillen om det ryker och hänganordning för locket. Det blev…kanon! Jamenar…hur många gånger har inte en kycklingbit blivit snustorr, för att den grillats för hårt på glödande kol, eller brist på en termometer?

Indirekt kyckling

Indirekt grillning är egentligen en självklarhet. På samma sätt som du försteker en bit kött och sedan eftersteker i ugn på låg temperatur för att få ett mört och saftigt kött, så gör du samma här. Kol på ena sidan. Inget kol på andra sidan i grillen. Grilla yta på köttet över kolen, flytta det till sidan utan kol, på med lock och öppna luftintag och efterstek tills du har rätt innertemperatur.

Inspirerad av…

Nu kanske ni redan kände till allt det här…och jag erkänner att jag skäms lite för att det skulle ta 48 år innan jag testade denna självklara metod, men jag och min sambo filosoferade lite över våra möra kycklingkliubbor om VARFÖR vi insisterat på att grilla direkt på glödande (ibland brinnande) kol hela vägen…med risk för att få ett gäng pappor på mig, så säger jag det – papporna!

…förebilden…

70-talets grillmästare, oftast papporna i familjen, grillade på det här sättet. Gärna över ”öppen” eld, som riktiga stenåldersmän med rätt att grilla, utan att veta att köttet mådde bättre av indirekt grillning. Kanske inte lika ”stekhett” för grillmästaren i fråga och definitivt ingen trend, som idag. Grillmästaren förlorar ju lite av showen…att ”svänga sin vante och tång”…och får snällt sitta och vänta vid en grill med lock,  men däremot skulle han få en perfekt  tillagad köttbit att bjussa på.

Så jag skyller på 70-talets grillideal  och tar steget in i framtiden och grillar indirekt  (när det behövs) .  Hur gör ni?

Varsågoda!

CITRONMARINERAD KYCKLINGKLUBBA MED POTATISPAKET OCH SENAPSKRÄM

4 pers

4 majskycklingklubbor av fin kvalité (jag använde Bjärekyckling)

MARINAD

1 citron
1 dl olivolja
färsk timjan
färsk basilika
2 vitlöksklyftor
flingsalt
svartpeppar

POTATISPAKET

12 kokta färskpotatisar
16 strimlade sockerärtor
1 skivad rödlök
20 kalamataoliver utan kärnor (jag köper med kärnor och tar ut dem själv. Tycker de utan kärnor är för ”soggiga”)
färsk timjan
färsk basilika
4 msk vitvinsvinäger
en klick smör
folie

SENAPSKRÄM

1 äggula
3 msk dijonsenap
2tsk äppelcidervinäger
2 dl rapsolja
½ vitlöksklyfta
salt

GÖR SÅ HÄR

1.Blanda ingredienserna till marinaden och lägg kycklingklubborna i en plastpåse. Häll marinaden i påsen och marinera minst i två timmar. Ta fram kycklingen en halvtimme innan du ska grilla. Torka av marinaden ordentligt. Salta lite extra.

POTATISPAKET

1. Lägg två folieark i kors för varje paket.
2. På foliearkets mitt lägger du alla ingredienserna i en hög.
3. Häll över vinäger och lägg på en klick smör.
4. Vik ihop paketen. Börja med det innersta arket och slut det väl. Vik sedan det understa arket över och vik in kanterna så det är helt slutet.

SENAPSKRÄM

1. Blanda ägg, senap och vinäger i en bunke.
2. Vispa i oljan lite i taget tills du har en majonnäs.
3. Smaksätt med vitlök och salt.

INDIREKT GRILLNING

1. Lägg briketter på halva grillen och tänd på. Låt briketterna bli riktigt grå och glödande innan du börjar grilla. Ha tålamod!
2. Grilla kycklingklubborna på glöden, så att du får en grillyta. Det kan börja brinna lite om oljan droppar ner. Spruta då över lite vatten, så elden slocknar. Grilla dem på båda sidor i någon minut, tills du har en yta som du vill ha.
3.Lägg över kycklingen på sidan utan kol. Öppna spjället i botten av grillen om du har något.
4.Öppna också luftintaget i locket och lägg på locket.
5.Grilla till innertemperaturen är 70 grader. Använd termometer. Det tar ca 30 min. Kolla ofta.
6.När det har gått ca 15 min, lägg på potatispaketen på grillkolssidan och låt dem steka med i 15 minuter.

Aldrig mer en torr köttbit!

Pernilla