Jag har aldrig haft en sommarstuga förut. Min familj har aldrig haft en. Jag har knappt känt någon med sommarstuga…så det finns en del man vill ”hinna” med den första sommaren i stugan.

Bada i sjön, odla grönsaker och bär, äta smultron på strå, plocka vilda blommor, lyssna på ”sommar” i skränig transistorradio i köket, baka bullar, baka kakor, baka bröd i vedspisen, dricka vin i solnedgången, grilla, grilla, grilla…ja ni vet….ALLT det där som hör semester-i-stugan till. Och naturligtvis äta god sommarmat.

En sak som jag vet, de gånger jag HAR hyrt en stuga, är att maten på något konstigt sätt bara blir mer och mer. Man lagar och det blir rester och sedan växer maten i kylen och den verkar aldrig ta slut.
Kanske är det för att man planerar bättre när man ska iväg under en begränsad tid, eller så är fantasin och kreativiteten större under sommarveckan i stugan.

I alla fall…min utmaning den här sommaren blir att bl a  skapa ”nya” maträtter av rester. Man tager vad man haver, som Örebroaren Kajsa Varg sa.

Vi firade ju midsommarafton här i stugan och då blev det ett gediget sillabord och naturligtvis finns det sill kvar som ännu är färsk nog att äta. Härligt på morgonmackan, men också perfekt till lunch.
Så idag botaniserade jag i kylen för att laga en enkel lunch åt mig själv, eftersom jag är solo i stugan idag.

Varsågoda, dagens Man tager vad man haver…

MATJESOMELETT MED BRYNT SMÖR, RÖDLÖK OCH GRÖNRÖRA

2 pers

4 ägg
2 msk vatten
flingsalt
svartpeppar
smör
8 matjesillbitar
½ rödlök
4 kokta färskpotatisar
finklippt dill, gräslök och persilja
gräddfil

GÖR SÅ HÄR

1.Vispa ihop ägg och vatten med en gaffel. Salta och peppra.
2.Hacka löken och tärna potatisen. Stek upp tills löken är mjuk och potatisen fått färg.
3. Skär matjessillen i små bitar.
4. Smält smöret i en stekpanna och grädda omeletten på svag värme, så den inte tar färg. Tar ca 2 min.
5. Stjälp upp omeletten tillsammans med potatis, lök och matjessill.
6. Bryn lite smör i en kastrull och häll över majesill-och-potatisröran.
7. Toppa med en klick kylskåpskall gräddfil…(så Carl Anton-somrigt)

GRÖNRÖRA

1. Finhacka gräslök, dill och persilja och strö över. Kanongott till kaviarmackan också.

Servera gärna med en skiva surdegsbröd med smör och salt till. Snabbt, enkelt, gott
Hejhej

Pernilla