Första midsommaren i vår stuga! Jag kan fortfarande inte riktigt greppa det fantastiska med vårt hus på landet. En idyll som är som klippt och skuren ur en klassisk midsommartavla/film/låt…ja en sån där stuga man ser framför sig när man hör ”sommar, sommar, sommar” på radion.

Här finns skogen, sjön, en gök, vilda växter, gäddor i vassen, blommor och det klassiska midsommarvädret. Sol, regnskur, sol, regndroppar, moln, blås, sol osv.

Jag och Jens tog vårt pick och pack och mina två killar, kompis och flickvän och packade den för dagen lånade storbilen full med mat, öl, snaps, vin och prylar till stugan.

Niklas och Pontus hade fått ett tält för att campa, men som de stadsbor de är och eftersom det ryktas om troll i skogarna, tog de det säkra före det osäkra och tältade inte allt för långt bort från civilisationen.

Medan jag och Kalle och Essi, lagade midsommarmaten, fixade Jens, stolt ägare av en nyinköpt Webergrill, grillkolen. Kalle tog hand om köttet och marinerade, kryddade och skar bitar. Essi skalde räkor för brinnande livet. Mysigt att ha dem med i köket och laga tillsammans.

Niklas och Pontus begav sig ut på jakt efter en midsommarstång….och nästa år, får vi kanske löv på den också…

Midsommarmaten blev en härlig samling heminlagda sillar, lax, räkor, paj och grillat.

Allt sånt smaskigt som jag vill ha på ett midsommarbord, som den silloman jag är.

Brantevikssillen blev riktigt god för att vara en första gång. Recept hittar du här.

Citronmarinerad rökt lax med räkor och dill, lockade killarna…

…medan jag blev ganska ensam om min solgula currysill. Den blev lite för mycket lik en remouladsås och Jens tyckte den påminde om något man fick på danska smörebrön…och det var lite av meningen. Jag gillade den i allafall skarpt. Receptet hittar du här.

Kompisen Pontus var den som vågade ge sig på Faster Gretas ättiksströmming utan att knarra.

Trots sin fysiska längd, måste mina grabbars smaklökar växa till sig en aning innan de sätter tänderna i sillen….Recept här.

På spetten blev det marinerad karré, bacon och starka korvar och lax. Och jag fick till en Västerbottenspaj….som blev en Västgötakloster-fetaostpaj eftersom vi handlade ”fel” ost, men det blev en riktigt lyckad ostpaj. Recept på den kommer.

Vi satt ute hela kvällen, även om det var växlande molnighet med risk för skurar – alltså typisk svensk midsommar. Jens och jag drog några korta snapsvisor till tonåringarnas förtret, medan Essi och jag sjöng duett till Ted Gärdestads  ”Jag vill ha en egen måne”.

Och när jag var liten drömde jag ofta om en egen ”måne”. En plats för kärlek, lugn, ro, vila och inspiration. Nu  har jag hittat den.

Glad Midsommar och ha en fortsatt fin sommar!

Pernilla

3 svar

  1. Ser ut som om ni hade en ljuvlig midsommar i nya stugan :) All mat ser så fantastiskt god ut!

  2. Vilken midsommarbuffé! Man blir väldigt frestad! Ser framemot receptet till ostpajen:)

Kommentarer är stängda.