Jag måste erkänna…det är sillen som gör ´et. Julskinkan och köttbullarna får ursäkta, men det är den salta lilla fisken med sin kryddiga inläggning, ättika och socker som sopar banan med de flesta delikatesserna på mitt julbord. Jag är väldigt traditionell när det kommer till sill, men jag brukar försöka få in en ny sill varje jul. Men nummer ett på mitt julbord är kungen av sill – Brantevikssill.


Jag bor i Skåne sedan många år och Branteviksillen härstammar från den lilla pittoreska byn Brantevik på Österlen.  En liten fiskeby med sneda och vinda skånelängor, prunkande stockrosor, kullerstensgator, och en liten hamn dit jag ofta gör utflykter för att få mig en dos Österlensk fägring.

Brantevikssillen är en klassiker och sägs vara Skånes Sillacademiens paradnummer. En favorit jag aldrig får nog av och gärna äter året om!

BRANTEVIKSSILL

6-8 pers

1 kg strömminsfiléer

LAG 1 (Dag 1)

2 dl ättika (12 %)
6 dl vatten
3 tsk salt

LAG 2 (dag 2)

1 stor hackad gul lök
1 stor hackad rödlök
5 dl strösocker
40 grovt krossade kryddpepparkorn
40 grovt krossade vitpepparkorn
3 krossade lagerblad
1 tsk citronpeppar
stor knippa finhackad dill
skalet av en halv citron
3 msk salt

GÖR SÅ HÄR

1 Dag 1. Dra skinnet av strömmingen och dela filéerna så de blir halvor.
2. Blanda vatten, ättika och salt i en bunke och rör om tills saltet löst sig.
3. Lägg filèerna i lagen och låt stå i kylen i ett dygn.

Dag 2

1. Blanda lök, kryddor, socker, salt, dill och citronskal i en skål.
2. Varva sillfiléern och sockerröran i en kruka eller glasburk och låt stå i ett dygn.

Hej hej!
Pernilla

6 svar

  1. Sannerligen är Brantevik nr 1! Varje år testar man nya sorter, experimenterar med nya smaker – men Brantevik alltså. Svår att slå på fingrarna. Dessutom: lika god till midsommar, jul och påsk.

  2. Hej! Har fått tag i inläggningssill ist för 5min-sill. Ligger ju i ättika och salt o konserveringsmedel. Måste jag ändå göra en ny lag eller ät det bara att köra o göra brsntrviks smakerna???

    1. Hej! Brantevikssillen ska vara urvattnade sillfilléer från början. Inte f-minuters sill. Så du ska bara köra på med branteviksingredienserna och varva med sillen. Hej P

Kommentarer är stängda.