Jag är ingen efterrättsmänniska…..HA! Det har jag alltid sagt, och faktiskt varit, fram till nu. Visst…jag älskar förrätter och kommer inte låta förrättssmänniskan i mig degraderas men efterrättsmänniskan i mig har deffinitivt flyttats upp till en delad förstaplats.

Sedan Mästerkocken och genom att jag började blogga om mat, har jag insett hur HÄRLIGT det är med söta saker. När jag t ex river inspirationsrecept, så är det väldigt mycket efterrätter som flyger ur tidningarna och in i mina samlingspärmar.

Jag måste nog erkänna att eftterrättspärmen är den som börjar bli tjockast. Kanske är det också för att bilder av efterrätter är något extra. Matporr i sin bästa form….som man brukar säga. Och nu när vi har blivit med sommarstuga…ja…då kommer nog efterrätterna ha en given plats. Jag tänker nämligen odla bär av alla dess former och färger och framöver kommer ni säkert få se ett och annat smarrigt kak-tårt eller paj recept. Det blir nog t o m lite sylta-och-safta….

Här kommer ett recept, som jag själv har svårt att motstå. Syrligt så det förslår, men jag älskar syrligt och sött i en härlig kombination.

Varsågoda!

LIMETÅRTA MED FÄRSKA BÄR OCH HALLONSÅS

CA 10-12 bitar

Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g smör i små kuber
2 msk vatten
1 tsk socker
0,5 tsk salt

LIMEMOUSSE
4 dl vispgrädde
2 dl crème fraish
2 dl matlagningsyoghurt
1,5 dl socker
2 tsk rivet limeskal
1 dl pressad limesaft ( ca 4 lime)
6 gelatinblad

250 g tinade hallon
0,25 dl socker
Ett stänk av saften från en lime

mynta att garnera med

GÖR SÅ HÄR

PAJSKAL

1. Tryck ut deg i små portionsformar eller i en stor.
2. Nagga botten med en gaffel.
3. Täck pajdegarna med lite folie eller bakplåtspapper och grädd i ugnen i ca 10 min i 200 grader.
4. Ta bort folie eller papper och grädda ytterligare i fem minuter. Ta ut pajskalen och låt dem svalna.
5. Fyll dem med limemousse och ställ i kylen i minst två timmar.

LIMEMOUSSE

1.  Blanda vetemjöl, smörkuber, vatten, socker och salt i en matberedare. Kör med intervaller tills det blivit en deg. Linda in i plastfolie och lägg i kylen i ca en halvtimme.
2. Lägg gelatinbladen i blöt i ca fem min.
3. Vispa grädden lätt i en skål.
4.  Vispa crème fraish, matlagningsyoghurt och socker i en annan skål tills sockret löst sig.
5. Krama ur gelatin bladen och smält i limesaften i en kastrul på lite värme.
6. Blanda ner limeskal och geltin i yoghurt blandningen.
7. Vänd ner grädden.

HALLONSYLT

Blanda hallon och socker i en skål. Mosa med en gaffel tills sockret löst sig.
Smaksätt med lite lime.

Jag ger mig!

Pernilla

2 svar

  1. Underbart god limetårta! Jag har idag bakat en variant på den med fläder istället som serveras i Halloncaféet på Hallongården. Trevlig sommar! /Anna

    1. Tack! Låter härligt med fläder också. tycker riktigt mycket om den smaken och funderar ofta på fläderefterrätter.
      Jag tittar gärna in och handlar hallon och fikar i sommar! Ha en trevlig sommar du med:) Pernilla

Kommentarer är stängda.