Warning: Declaration of DronePostOptions::addGroup($name, $label, $description = '', $context = 'advanced', $priority = 'default') should be compatible with DroneOptions::addGroup($name, $label = '', $description = '') in /nfs/c06/h02/mnt/153983/domains/pernillaelmquist.com/html/wp-content/themes/website1.6/drone/droneoptions.class.php on line 2

Warning: Declaration of DroneWidgetOptions::addGroup() should be compatible with DroneOptions::addGroup($name, $label = '', $description = '') in /nfs/c06/h02/mnt/153983/domains/pernillaelmquist.com/html/wp-content/themes/website1.6/drone/droneoptions.class.php on line 2
Sötstark bufféfilé | Pernilla Elmquist – Mitt nordiska kök

Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Sötstark bufféfilé

Print Friendly, PDF & Email

Häromdagen lagade jag mat till Linnea och 69 gäster på hennes studentskiva. Det var ett riktigt kul jobb och en ordentlig utmaning att laga för så många gäster på en gång.

När det handlar om en fest av den här storleken, så är buffén oslagbar. Men jag ville inte göra en enkel buffé med skivade “cold-cuts” och pastasallader, utan jag ville göra något riktigt gott till Linnea, som man också kan göra som hvudrätt på en mindre middag för bara några få personer.

Fläskfilé är oslagbart som buffémat. Inte allt för dyr och enkel att tillaga. Men för att få den riktigt fin, är svensk, färsk filé ett måste i mitt kök. Jag beställde från Bondens Skafferi här i Skåne och vet att jag garanterat får fint kött som kommer från de skånska gårdarna bara några mil härifrån.

Filén var så fin att bara lite salt och peppar hade varit helt ok, men jag ville ha lite sting till de unga studenterna, så jag marinerade köttet över natten i chilirubb och honung. Filén gick hem och det (lilla) som blev över, åt familjen Johansson till lunch nästa dag.

Varsågoda!

CHILI-OCH HONUNGSMARINERAD FLÄSKFILÉ MED MELON-OCH HALLONSALLAD

10 pers på buffé (om du gör den som huvudrätt, räkna med ca 150 g kött/pers och öka på mängden rubb och honung med 0,5 dl)

1 dag för att marinera köttet och ca 1 tim att laga

1 kg svensk färsk fläskfilé
ca 2 dl RUB&DRY Marinade Chili ( Santa Maria)
1 dl flytande honung
inlagd röd paprika
marchésallad
Salt
Smör och olivolja att steka i

MELONSALLAD
0,5 vattenmelon
0,5 honungsmelon
0,5 galiamelon
250 g blandad sallad
250 g färska hallon

HALLONDRESSING
250 g frysta hallon
1,5 lime (juice och skal)
1,5 finhackad röd spansk peppar
2 msk flytande honung
0,5 dl olivolja
0,5 dl vatten
Ca 1 tsk salt
Nymald svartpeppar

GÖR SÅ HÄR
1.Dag 1. Putsa bort alla hinnor från fläskfilén.
2. Salta köttet och pensla det med honung. Gnid in chilikryddan ordentligt runt om hela köttet. Lägg det i en plastpåse och låt det marinera över natten i kylskåpet.
3. Dag 2. Ta ut fläskfilén i god tid innan du ska steka den. Den ska vara rumstempererad och inte för kall.
4. Hetta upp smör och lite olivolja i en stekpanna. När den är riktigt varm, steker du köttet hastigt runt om, så det får en fin och jämn stekyta.
5. Sätt ugnen på 150 grader. Stick in en termometer så den sitter mitt i köttet. Stek köttet i en ugnsfast form i mitten av ugnen tills temperaturen är 57 grader. Ta ut köttet och låt det svalna.
6. Skiva upp filén. Lägg marschésallad på ett stort fat. Lägg upp filén och strö inlagd, strimlad paprika över. Tips! Rosta pinjenötter och strö över, om ingen är nötallergiker. När det är 70 personer, kan det vara risk för flera allergiker, lägg i så fall nötterna i en skål vid sidan om.

MELONSALLAD
1 Skala och tärna melonerna i bitar ( ca 2×2 cm stora)
2. Skölj salladen och låt den rinna av och torka, så den inte är blöt.
3. Lägg sallad på ett uppläggningsfat. Salta och peppra lite på salladen.
4. Blanda i melonen och blanda runt.
5. Toppa med färska hallon och hallondressing.

HALLONDRESSING
1.Tina hallonen och mixa dem med en stavmixer.
2. Passera dem genom en sil.
3. Skölj limen ordentligt. Riv skalet fint på ett rivjärn. Se till att du endast får med det gröna. Det vita är beskt.
4. Dela chilipepparn och skrapa bort kärnorna. Finhacka chilipepparn.
5. Blanda hallonsaft, limejuice från en lime, limeskal, honung, olivolja och vatten.
6.Smaka av med salt och peppar. Låt dressingen stå i kylen och bli kall tills du ska servera salladen. Ringla då över lite av dressingen och häll upp resten i en skål, för gästerna att ta själva.

Lycka till!
Pernilla

Pernilla Elmquist

Comments

Nea Malmberg
Reply

Hej!

Undrar mest om det är okej att servera den fläskfilén som är med på sidan kall, om man då kan göra den dagen innan???

MVH Nea

pernillaelmquist
Reply

Hej Nea! Visst kan du göra filén dagen innan och servera dagen efter. Håll den bara kall i kylen fram till servering. Hälsar Pernilla

Nea Malmberg
Reply

Tack så mycket kommer passa perfekt till mitt och min sambos bröllop =)

pernillaelmquist
Reply

Grattis på er!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.