Förra veckan var det mycket prat om Nordisk mat och den nordiska mattrenden. På Matrundan på Österlen och med Tareq Taylor på Malmö Garden Show.  Det handlade om nordisk råvaror och nordiska sätt att tillaga dem. Det handlar om att traska ut i skog och mark och plocka bär, frön och örter.

Därför vill jag försöka inrikta min matlagning åt det nordiska hållet. I allfall laga internationell mat och försöka mig på en nordisk tvist.

Förra veckans cateringuppdrag var Linneas  studentskiva. En av de små munsbitarna är en liten laxtartar. Till en början var jag inne på den klassiska lax och mangosalsan, men efter att ha vänt tillbaka mot norden, gjorde jag ett litet experiment idag och lade till en nordisk tvist.

Varsågoda!

LAXTARTAR MED INGEFÄRSPÄRON, CHILI OCH LIME

6 pers

300 g färsk lax (jag använde Salmalax)
2 päron
1/4 gurka
1 salladslök
nymalen svartpeppar

LAG TILL PÄRON
0,5 citron
1 cm ingefära i bit
1 dl socker
1 dl vatten

DRESSING TILL SALSAN
1 msk risvinäger
2 msk socker
3 msk vatten
1/4 finstrimlad chili
saften av 1/4 lime
salt

Garnera med
en liten klick löjrom
gräslöksstrån

GÖR SÅ HÄR
1. Skala och dela päronen i två halvor.
2. Koka upp lagen till päronen och låt sjuda i 20 min.  Lägg i päronen och låt dem sjuda på svag värme i ytterligare tio minuter. Låt päronen svalna i lagen. Gärna över natten.
3.  Skär laxen, gurkan och päronet i fina små kuber och strimla löken fint.
4. Blanda risvinäger, socker och vatten i en kastrull. Koka upp tills sockret löst sig. Låt svalna.
5. Blanda i strimlad chili, limesaft och smaka av med salt.
6. Blanda laxkuber, päronkuber och salladslök i en skål. Häll dressingen över. Ställ kallt.
7. Servera i små skålar. Mal lite svartpeppar över och dekorera med löjrom och gräslök.

Hej hej
Pernilla

6 svar

    1. Ja, det blev en härlig kombination. Svenskt och asiatiskt på en liten tallrik.

    1. Hej Gunnar!
      Vi fick låna dem av en restaurang nere i trelleborg….så jag har faktisk ingen aaaaning. Men springer jag på dem igen, så hör jag av mig.
      Hälsar P

  1. Låter jättegott och är sugen på att pröva, men kan man verkligen äta rå lax? Behöver den inte frysas innan eller gravas?

Kommentarer är stängda.