Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Österlen – en del av världens bästa matland

Print Friendly, PDF & Email

Ibland är man lyckligt lottad. Jag bor i Skåne. Och i Skåne har vi Österlen. Sveriges Provence, som just nu står i full rapsblommning och där årets Matrunda 2011 just tagit sin början.

Jag  tog bilen till det skånska paradiset för att smaka mig runt på vad Österlen har att erbjuda och lyssna till Mästerkockarnas kock, Mathias Dahlgren (Michelinkrogarna Matsalen och Matbaren i Stockholm) och Anne-Marie Hovstadius, Visit Sweden som fått i uppdrag att marknadsföra Sverige som världens bästa matland.

Det var Eva Thuresson på Allé som i samarbete med Smaka på Skåne och Matrundans medlemsföretag, hade bjudit in kockar, producenter och andra matglada människor för att njuta av en enda lång mingellunch och två intressanta föredrag.

Och vilken härlig tillställning! När jag kom fram, möttes jag av producenter och restauranger som bjussade friskt på små smakbitar av sina bästa produkter och maträtter,  och jag insåg att jag befann mig i någon form av gastronomiskt himmelrike. En fröjd för en foodie som jag, på jakt efter kulinariska utmaningar.

Här pratar vi produkter från Österlen. Närodlat, som är så på tapeten idag och som egentligen är en självklarhet kan man tycka. Vi kryssade mellan sillar på rad och laxchoritzo från Buhres fisk, till rökt Simrishamnstorsk med äpple från Maritim krog & hotell.

Cecilia Buhre berättade om det gedigna arbetet som hon och Sven-Göran haft för att bygga upp sitt livsverk som brann ner vintern 2010. Nu är de tillbaka med “nya” Buhres fisk och för en silloman som jag, var det inget annat är gudomligt. Jag blev förtjust i “kärlekssillen” med en romantisk historia om parets första möte och fick med mig en burk av brantevikssillen hem, som jag åt upp (hela burken)  på tunna knäckebröd från Olof Viktors. Mums!

Jag smakade rökt kött med ramslöksmajonäs  från Börje Olssons skafferi, som var något av det godaste jag ätit och surdegsbröd från Vendel Organoc bakery. Där kan man prata surdeg! Vilka brön´! Stora, maffiga, håliga och lite sega med krispig skorpa. Fullkornssurdegsbrödet var riktigt gott och jag kan bara önska att mina brön´ blev lika stora som de här.

Ute på terassen höll Ottosjökocken hov. Det var lika roligt att lyssna på hans historier som att smaka på den inlagda laxen och syltgurkan. Han var noga med att poängtera att man MÅSTE veta vad syltgurka är, annars fick man inte smaka. Jag minns syltgurka från farmors bord och bedyrade att jag verkligen var bekant med den sötsyrliga gurkan, och fick en bit. Fick en känsla av att Jim Henson smakat av hans mat  någon gång och blivit inspirerad till The Swedish Chef i Mupparna…(ta det som en komplimang Otto. The Swedish Chef regerar).

Jag provade ocks rå sparris från Österlenssparris och jag fick ett ansikte på Twitterprofilen Sparriskarin och hon fick ett ansikte på Kockpernilla – som jag kallar mig för på Twitter. Kul att se folk i verkligheten tycker jag, som inte bara vill leva ett digitalt liv.

Hos Lanthandlaren i Vitaby fick jag provsmaka spickitalia skinka. En otroligt mjäll och god skinka som faktiskt slår prosciutton any day. Hon plockade också fram stekt leverkorv som vi fick prova och den var också kanongod. Jag låter väldigt positiv, hör jag, men det VAR verkligen så gott. Att få smaka dessa färska råvaror som plockats upp ur Österlens bördiga jord, eller fötts upp med kärlek, det är speciellt, och jag önskade att fler människor i Sveriges avlånga land fick möjlighet att äta färsk, närproducerad mat. Det borde vara en rättighet, när vi har ett sådant fantastiskt land som kan producera det mesta vi vill ha på bordet.

Ute på gårdplanen botaniserade vi bland ännu fler Österlensproducenter. Här hade några av traktens restauranger dukat upp med små smakprover på allt från lammkorvar, grillat fläsklägg med rot(mos)puré, jordärtskocksoppa med tuppleverpastej, spädgris gårdsbryggd öl, must och mycket annat.

Men en av höjpunkterna var mötet med Paul Widellfrån RP Frukt som distribuerar de finaste grönsaker och en mängd roliga skott, bär och roliga örter från Ugglarps grönt. Nästan som en “dealer” av någon sorts hemlig produkt, fick jag följa med honom till bilen och se vad han hade för godsaker i lådan.

 

Han berättade om Mikael Jidholm är eldsjälen som brinner passionerat för sina grönsaker och leverera till de bästa restaurangerna i Sverige. Och han visade mig påsen med självplockad harsyra som han skulle leverera till Wendel Ales Stenar.  När jag fick se de små vita rädisorna, bestämde jag mig. Dit kommer jag att åka och hälsa på. Bara för att se denna eldsjäl odla.

En som bara använder sig av de finaste råvarorna och som ödmjukt erkänner att utan de bästa råvaror är han ingenting – är toppkocken Mathias Dahlgren. Hans föredrag kretsade runt vikten av att vara sig själv, att våga ta ut svängarna, att använda sig av närproducerat och hur viktigt mötet med den äldre generationen är när det kommer till att utveckla matlagningskonsten.

– Lyssna till den äldre generationen kunskap och erfarenhet och låt den yngre generationen använda sin tokiga idéer och utveckla gastronomin, uppmanade Mathias.

Jag köpte boken” Tack för maten” av Rikard Lind och Erik Olsson (snart ute i handeln), där de gjort en härlig bok om just stjärnproducenterna som odlar de bästa råvarorna och som gör att vi som älskar mat kan laga den bästa maten. Mathias signerade den och önskade mig lycka till i köket !  Jag rekommenderar boken starkt till alla som vill veta mer om producenternas värld och hitta toppenfina råvaror.

Jag lyckades knipa Mathias för en bild och hann växla några ord med honom. Jag tycker om hans matfilosofi och han kokbok, “Det naturliga köket” är en bibel. Jag delar hans vilja om att äta den mat som kommer från den lokala omgivningen. Precis som jag gör när jag reser. Jag vill äta där lokalbefolkningen äter.

Det blir däremot en ordentlig utmaning för Visit Sweden – att göra Sverige till världens bästa matland. För om vi ska äta där lokalbefolkningen äter….så är jag rädd att det blir lite för mycket halvfabrikat,  pizzerior och thaihak.

Men jag kommer heja på den utmaningen och verka här i mitt kök för att vi ska laga mer mat hemma från grunden och använda oss av det som finns i närheten. Nu gäller det bara för producenterna att få ut sina produkter till gemene man….Sen ska man inte bli rabiat närodlartok, utan mångfaldet är viktigt och vi måste importera vissa varor.

Men  jag vill gärna vara med på resan att göra Sverige till världens bästa matland.

Foto: Peter Erlandsson och Pernilla Elmquist

Hej hej

Pernilla

Pernilla Elmquist

Comments

Gunnar
Reply

Härligt skrivet, Pernilla!
Skåne är verkligen en guldgruva och makalöst vackert.

Kul att höra lite om de fina varorna från Ugglarp också. Ser fram emot mer. Jag använde deras blandade småskott till salladen på ett cateringevent i helgen och de var verkligen toppen!

Jag ska genast boka in nästa års Matrunda i kalendern, för det här får man ju inte missa igen.
Tack!

pernillaelmquist
Reply

Tack Gunnar! Ja, det var verkligen en upplevelse. Nu är det öppet med lite provsmakningar hela veckan och jag tänker ta en “shoppingrunda” nästa helg. Kul att du använde Ugglarps små finurliga skott. det ska bli kul att besöka dem!
Ha d gott
P

Therese
Reply

Vilken härlig dag! Jag ska också leta mig ut på Matrundan, hoppas jag hittar några av de godbitarna du berättade om!

pernillaelmquist
Reply

Gör det! Smaka och njut. Hoppas på fin väder också, för då är det magiskt därute.

Johanna
Reply

Åh gud vad avundsjuk jag blev nu, haha! Österlen är verkligen mitt paradis på somrarna, speciellt med tanke på alla fina matställen som finns där. Vi äter nästan alltid lunch på Börje Olssons skafferi eller Olof Viktors, älskar buffén på Börje’s. Och sill och lax köps ju såklart på Buhres när det är dags för påsk och midsommar. Allé har jag faktiskt bara varit på en gång, det var i somras när de hade en smörrebrödsbuffé där :)

pernillaelmquist
Reply

Ja, på sommaren är man lyckligt lottad att bara kunna åka dit på en timme (jag bor i Malmö) och förflyttas till rena rama Provence! Hoppas du får tillfälla att åka dit den här sommaren också.
Pernilla

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.