Efter Maria Blohms bakkurs, som jag gick för ett par veckor sedan, har mitt brödintresse skjutit i höjden. Dessutom har jag lånat hem mammas hushållsassistent från min syrra, så nu är brödbakandet en ren fröjd.

Min sambo sneglar lite finurligt på mig och undrar om det inte bor en bagare i mig, som inte vågat sig ut, och jag måste hålla med honom – något är det. Jag gillar att baka bröd. Det finns något innerligt med att baka. Något meditativt, gediget, äkta och gräsrotsnära på nåt sätt.

När jag gjorde min senaste cateringmiddag för sex gäster, blev mitt surdegsbröd och det rörda smöret lika uppskattat som första gången jag serverade det. Den här gången lyckades jag bättre, tack var längre jäsning av grundsurdegen, bakassistenten som orkade röra ordentligt och Marisa runddrivingstrix.

Och idag lyssnade jag på Mathias Dahlgren ute på Österlen, (blogg kommer) där han berättade om sitt första matminne, när han följde med sin mamma och mormor till en bakstuga och fick smaka på nybakat bröd med varmt smör som rann mellan fingrarna.

Det finns nog inget bättre. Så enkelt och så gott.

Här kommer ett valnötsbröd, som jag bakat med inspiration från Marias baktips.

Varsågoda!

VALNÖT-OCH SOLROSBRÖD

2 limpor

500 g vatten
10 g sirap
25 g jäst
20 g olja
600 g Manitoba Cream
200 g Rågsikt
1 dl valnötter
1 msk linfrön
0,5 dl solroskärnor

GÖR SÅ HÄR

1. Hacka valnötterna i små bitar.
2. Häll kallt vatten i en degblandare.
3. Tillsätt resten av ingredienserna utom saltet.
4. Bearbeta degen på lägsta hastigheten i ca 10-15 min.
5. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare 3 min på högre hastighet.
6. Täck över bunken med plast och låt jäsa i minst 1,5 tim.
7. Tag upp degen på ett mjölat bord och dela degen i två bitar.

Nu ska jag försöka förklara hur du runddriver brödet och ”slår” en limpa…
8. Vik in kanterna mot mitten run om degen och tryck till den invikta delen med hanflatans neder del mot degen.
9. Vänd på degen. Runddriv degen – Lägg handen runt degen på höger sida (om du är vänsterhänt på vänster sida). För handen ett halvt varv runt degen och tryck till in under degen. Gör detta flera gånger tills du får en rund uppspänd bulle.
10. Låt degen vila en stund.
11. Vänd på degen och tryck med handflatans nedre del mitt på degen så du får en fåra. Vik den övre delen av degen mot mitten. Tryck till. Vik sedan den under delen mot mitten och tryck till. Avsluta med att vika över den övre delen av degen mot den nedre delen av degen så du får en limpform. Tryck till längs den nedre kanten så degen ”stängs”.
12. Gör likadant med den andra degen. Lägg limporna på bakplåtspapper på en plåt.
11. Koka upp vatten och häll i en skål. Ställ skålen i ugnen. Sätt in degplåten och låt limporna jäsa i vattenånga i ca 1 tim.
12. Sätt ugnen på 200 g varmluft (om du har) annars 225 grader. Sätt in limporna. Spray med vatten på limporna och grädda i ugnen i ca 25-30 min.

Inte lätt att förklarar….hoppas du förstår. Detta är knepet för att få höga fint jästa limpor som det knastrar i när du gräddat dem färdigt!

Lycka till!
Pernilla

4 svar

  1. …så hur går det med Kitchen Aid vs andra maskiner? Och tack för frestande recept! Ska enast prova, det låter riktit gott!

    1. Hej! jag har fått lånat en Bosch maskin och den är helt ok tycker jag. Har inte jämfört med Kitchen Aid än….men det är definitivt ett lyft med maskin:) Lycka till med brödet!

  2. Tack, men det visade sig att ett lycka till var helt överflödigt :)! Det blev suveränt gott och vad roligt att få prova att lägga till salt sist och dansa runt med handen ha, ha! Riktig terapi allt det där.

    Gott blev det i alla fall och nu har jag arbetskamrater som önskar detsamma VARJE lördag vi jobbar tillsammans. De hälsar, för övrigt, och tackar så mycket! ;) Inte tackar de mej, inte…. hahaha!!

    1. Vad roligt! Låter som du haft en riktigt lyckad lördag med arbetskamraterna:) Hälsa allihop och fortsätt baka bröd:)

Kommentarer är stängda.