Jag är uppvuxen med grill i trådgården. Så länge jag kan minnas har mamma, varje sommar,  förberett kött i alla dess former med olika tillbehör, medan pappa svettats med grillvante och tång, mycket fokuserad på den glödande kolen och det fräsande köttet.

När jag blev med trädgård, tog jag vid som ”grillmeister” i min familj och kunde de flesta knep för att få en fin eld, enligt pappa: Kol byggda i en pyramid, mycket tändvätska, tändstickor och en luftmadrasspump.

Skippat pumpen. Litar på kolen.

Njae…det där med pumpen har jag lagt åt sidan, men pyramiden, tändvätskan och tändstickor, har jag fortsatt med. Sedan om det är kol eller briketter, det beror på hur länge du ska grilla köttet. Kol – kortare grilltid. Briketter fär längre grillning. Jag har nu också ÄNTLIGEN lärt mig att inte lägga på köttet för tidigt. Men jag är en otålig ”grillmeister” och ”can´t wait” tills det är dags att grilla.

Nu är grillsäsongen  här  men sedan jag flyttade till lägenhet, har det inte blivit riktigt lika mycket av den varan. Som tur är, ligger en fantastisk park nära mitt hus, och där finns det möjlighet att ta med sig sin lilla klotgrill och äta middag i det gröna.

Kan vara knepigt att inte bränna ytan när köttet ska grilla länge. Vänd ofta och håll köttet lite på kanten när det fått yta.

Jag tycker inte man ska krångla till det så mycket när man väl ska grilla. Det är ju det som är hela grejen, att lätt lägga på ett gott kryddat kött/fisk eller fågel och ett enkelt tillbehör och en god sås. Så inför sommarens grillsäsong har jag komponerat en rökig grillsås med maffig hetta, som passar utmärkt till både kött och fågel.  Lite vilda västernsmak på det hela. Recept på min marinad till helgrillad entrecôte kommer.

RÖKIG GRILLSÅS MED HETTA

ca 4 dl
1 tim

2 msk olivolja
1 finhackad gul lök
4 krossade och hackade vitlöksklyftor
1 röd paprika
2 finhackade selleristjälkar
2 msk färsk riven ingefära
1 msk spiskummin
1 msk ancho chilipulver
1 tsk cayennepeppar
0,5 dl vitvinsvinäger
3 msk worcestersås
425 g krossad tomat på burk
0,5 dl tomatjuice
1 msk oregano
0,5 msk dijonsenap
1 msk socker
salt
0,5 tsk liquide smoke

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader. Skär paprikan i stora bitar och ta bort kärnorna. Grilla paprikan till skalet är svart. Lägg bitarna i en plastpåse i tio min. Ta sedan bort skalen.
1. Fräs lök och vitlök i olivolja.
2. Tillsätt selleri.
3. Krydda med spiskummin, anchochili och cayennpeppar. Fräs ihop i en halv minut.
4. Tillsätt vitvinsvinäger och rör runt.
5.Tiillsätt worschtersås, tomatkross, tomatjuice, oregano dijonsenap, socker och en nypa salt.
6. Låt koka ihop i ca 45 min.
7. Tillsätt liquide smoke och smaka av med mer salt om det behövs.

Gilla grilla!

Pernilla

Ett svar

Kommentarer är stängda.