Man skulle kunna tro att man hamnat i Toscana. Helgens utflykt till ett av mina smultronställen i Skåne, Idala gård, en bit norr om Trelleborg, blev en fantastisk upplevelse.  Tjugo grader varmt , vindstilla och gula rapsfält som böljade runt gården på Söderslätt. Idala drivs av Hans och Pia och här serveras mat från det italienska köket. Vi hade siktat in oss på en maffig brunch, men framför allt lockade den italienska vinprovningen i Stallet

Jag tillhör ett litet vinprovargäng i Malmö, där australiensaren och den mycket entusiastiska vinmakaren Adam Bassini, kör vinprovningar med oss en gång i månaden. Adam är också ansvarig för experimentet med vinodling på Idala gård.

På en liten plätt bakom den kringbygda skånegården, odlar man vinstockar som förhoppningsvis kommer bära frukt och producera ett par flaskor skånskt vin.

Små fina vinstockar hade redan börjar ta sig och vill man kan man kan hyra in sig på en vinstock här och se sin egen butelj växa fram.

När vi stod där i strålande sol och tittade ut över den lilla plätten med vinrankor,  fick en genomgång av  Adam och kunde nästa höra hur vindruvorna växte så det knakade, kändes det som en självklarhet att hyra en, för att se vad som händer. Tänk att vara med från början, på hemmaplan. Det känns lite exotiskt och en gnutta privilegierat. Tänk att ha en egen vinranka…

Efter en god brunch med smaker från Italien, begav vi oss till stallet där flera små producenter från italien hade samlats med sin finaste viner. För 200 kr, fick man smaka så mycket man ville och det kändes mycket osvenskt.

Tänk om man kunde tilllåta vinförsäljning på svenska gårdar? Framför allt där man själv producerar. Jag tycker det borde vara en självklarhet 2011.

Känslan av att fritt ströva runt bland borden och provsmaka sig fram, var fantastiskt. Det gurglades, slurpades och spottades (ibland) bland de sexton borden och ännu en gång kändes det som jag var förflyttad till en gård i Toscana.

Jag och vinprovargänget smakade oss fram bland ett riktigt gediget sortiment och upptäckte charmen med det vita italienska vinet som man sällan tar för givet. Italien är mest rött för mig, men här fick vi prova riktigt goda vita viner.  Bl a hittade vi ett,  Clemens, som produceras av Casale Marchese i Lazio, i Romtrakten, men även några riktigt goda Chiantiviner.

Jag föll för ett riktigt gott rött Chiantivin från Toscana, Poggio del Furia, men den mest spännande producenten måste ändå ha varit den två meter hesa mannen från Italiens klack, Apulien. Han liknade en blandning mellan greve Dracula och Gudfadern och jag hade fotograferat honom om jag vågat. Respekt, säger jag och ett mycket gott Primitivo från  Conti Zecca.

Och det var synd att producenten till vinet Anta Banderas – Antonio Banders – inte kunde komma…..det hade varit något. Han var den ende spanjoren idag (av någon anledning) och Antas rosévin var mycket gott och hade en tydlig smak av grapefrukt. De röda var däremot oerhört bäriga och inte riktigt i min smak.

Vi tillbringade ett par timmar i Sveriges Toscana för dagen och på vägen hem var vi alla lite så där behagligt vinprovarlulliga, som man blir när man provat och smakat på en bit av Italien i Skåne. Lasse lyckades komma över en låda vin från Adams eget australiensiska vin och vi andra kommer beställa våra favoriter från dagens vinprovning, för att en än gång kunna njuta av Italienska smaker på hemmaplan.

Hejhej

Ciao!

Pernilla

4 svar

    1. Ja, den var riktigt fin:) Visst var det en fantastisk dag. Inte så svenskt liksom…:)

  1. Åh, det är så underbart på Idala gård och så makalöst god mat bjuder de på!
    Vi fick en övernattning med en 5 rättersmiddag med tillhörande vin i bröllopspresent för något år sedan. Vi åt så magarna stod i alla fyra väderstreck och det enda vi orkade göra var att ligga raklånga i sängarna efteråt.:) På morgonen var det tid för en riktigt hederlig bondfrukost, så gott, och vi orkade faktiskt klämma ner det mesta som serverades.

  2. Det låter som om ni hade en fantastisk vistelse där! Kan tänka mig att det är toppen som bröllopspresent och värt att åka dit för den här vinprovningen om de gör om det nästa år.
    Pernilla

Kommentarer är stängda.