Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Så här gör du friterade dumplings

Print Friendly, PDF & Email

Jag är riktigt tokig i asiatisk mat och den nya dumplingstrenden passar mig perfekt. Det finns otaliga sätt att göra dumplings på och till ett av mina Allersjobb som kommer framöver, gjorde jag en lite annorlunda meny, där det asiatiska fick vara grunden.

Så här gör du mina friterade dumplings.

DUMPLINGS MED FLÄSK, RÄKOR OCH HEMGJORD PLOMMONSÅS

Ca 18 st

150 g fläskfärs
100 g färska räkor
2 tunt skivade salladslökar
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk fisksås
1 msk japansk soja
1 msk farinsocker
16 filodegark skurna i ca 10×10 cm kvadrater
1 äggvita
1,5 l solrosolja att fritera i

8 färska plommon
1 msk vatten
2/3 dl strösocker
1 msk pressad citron
2 tsk färsk ingefära
½ finhackad chili

GÖR SÅ HÄR

1. Skala räkorna och hacka dem fint. Blanda med köttfärs, salladslök, vitlöksklyfta, fisksås, soja och farinsocker.

2. Hetta upp oljan till ca 180 grader i en tjockbottnad stor kastrull eller en wok. Testa värmen genom att lägga i en bit vitt bröd och se om den blir gyllenbrun. Skruva ner plattan ett eller två snäpp och håll oljan på samma värme hela tiden. Ha ett lock i beredskap om det skulle skvätta. Se till att INTE få vatten i oljan. Då kan den ”explodera”. Sätt på fläkten!

1. Lägg ett ark filodeg på en skärbräda.

2. Pensla med äggvita runt om.

3. Rulla en liten köttbulle av färsen och lägg det mitt på degarket.

Vecka….

Vecka…

4. Vecka och tryck ihop till en liten påse. Vrid gärna det veckade degarket lite, så det “klistrar” ihop sig.

5. Sänk ner en eller två dumplings åt gången i den heta oljan med en hålslev…

6….och fritera tills den får fin färg. Det tar bara någon minut. Tryck ner dumplingen i oljan så hela degen blir friterad.

7. Låt dumplingarna rinna av på ett papper.

Servera dem med hamgjord plommonsås. Recept finns i Allers nr 30.

Lycka Till!
Pernilla

Pernilla Elmquist

Comments

Barbro Björkstrand
Reply

Hej Jag undrar hur man gör filodegen

Mvh Barbro Björkstrand

pernillaelmquist
Reply

Den köper du färdig i stora ark, som du kan skära i storlek som passar dig. Du hittar den i vanliga butiker.

Cecilia
Reply

Har haft äran att äta dina dumplings, och de är mat för gudinnor! Tror att t o m en tummen-mitt-i-handen-kock som jag ska testa dessa, för de är så otroligt goda!

pernillaelmquist
Reply

Tack Cilla! Jag tror att du kommer fixa dem utan problem:)! kram P

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.