Det pratas mycket om hur vi bloggare ska förhålla oss till sponsring, ”mutor”, annonsering osv. Är det bra att ha annonser på bloggen, eller ska man hålla sig fri från det? Är bloggen till för att tjäna pengar eller en frizon att utrycka det man vill? Går det att förena de båda världarna?

Jag funderar kring de här frågorna idag eftersom jag, som bloggare blir jag erbjuden att prova produkter, tycka och skriva,  och ibland frågar de om jag vill lotta ut deras varor och tjänster. När jag tittar runt i bloggosfären ser jag bloggare som tillåter annonser och bloggare som inte gör det. Bloggare som låter vad som helst blinka på deras sidor och bloggare som är helt rena.

Jag ser producenter som går efter kvantité och inte kvalité på bloggar och hellre kränger sina produkter efter besökarstatistik än att se efter om målgruppen verkligen kommer köpa deras varor. Annonsering till vilket pris som helst.

Jag har stor erfarenhet av detta, sedan jag jobbade som skönhetsredaktör på Hennes. Då var det i en hel annan liga än det är idag. Jag blev överöst av produkter från världens alla kosmetikamärken, och var tvungen att gallra hårt. Det ingick i jobbet. Men det var oerhört viktigt för mig att stå för de produkter jag skrev ”upp”  som granskande journalist och även skriva ”ner” de produkter jag tyckte var dåliga.

Ärlighet  är ett honörsord för mig.

Men ibland krockade mina recensioner med annonsörernas kampanjer och annonser och jag blev i stort sätt tillsagd att ta bort min negativa recension eller helt enkelt skriva bättre om deras produkt. Eftersom jag bara hade två val….valde jag att ta bort den.

Jag funderar på detta för att jag för ett tag sedan blev erbjuden att vara med som en av kockarna på Skånemejeriers hemsida.

På min blogg vill jag känna mig fri att skriva vad jag vill och kommer inte använda den som ett kritiskt granskande forum…om det inte är absolut nödvändigt.  Jag vill att ni som läser den här bloggen, kan lita på att mina åsikter om produkter och event, mm är ärliga. Jag kommer skriva om produkter och händelser som jag verkligen gillar. Jag vill att min blogg ska inspirera. Inte irritera.  Skulle det dyka det upp en eller annan annons framöver, är det för att jag vill ha den där och står bakom produkten.

Min medverkan på Skånemejeriers hemsida, är naturligtvis bra PR för mig här nere i Skåne. Men jag känner mycket för lokala råvaror och produkter från Skåne och använder dem dagligen. Och jag känner mig väldigt stolt över att vara med i kock-och-krögargänget.

Jag vill gärna höra vad ni tycker om det här, så kommentera gärna.

Ha en fin helg!
Pernilla

Foto: Peter Erlandsson

10 svar

 1. Jag har ju själv en blogg och valt WordPress delvis för att jag slipper massa blinkande banners i den. Jag vill själv välja vad som marknadsförs i min blogg och jag har själv blivit ”sponsrad” genom att testköra vissa produkter.

  Då är det mitt val att prata om produkten och jag är ju dessutom fri att hissa eller dissa den. Småsak i sammanhanget kanske.

  Om du nu tror på produkten Skånemejerier så tycker jag inte du gör fel. Du får dock kanske problem om du skulle vilja marknadsföra ett annat mejeri förstås…

  Kul att du jobbade på Hennes (kaxig tidning på den tiden tyckte jag).

  1. Hej Ingrita,
   Det låter som du tänker i samma banor som jag gör. Självklart ska man testa och provköra produkter i den här världen, och jag sätter nog också friheten före blinkande banners. Vad heter din blogg? Vill gärna se den.
   Pernilla

 2. Ja, det är en klurig fråga det där. Jag tycker det är himla kul att få hem produkterprover och testa och skriver alltid ärligt om vad jag tycker. Har valt att inte ha så mycket reklam på min blogg, tycker det förstör mycket av sidan. Att få sådanan erbjudanen som du fick från Skånemejerier verkar ju jättekul, kör på!

  1. Hej Martina,
   Visst är det kul att testa produkter som kommer hem i brevlådan, och så länge man är fri att skriva vad man vill, tycker jag det är ok. Det är när producenterna börjar diktera villkoren som det börjar gå snett tycker jag.
   Pernilla

 3. Jag tycker att charmen med bloggen går förlorad, när man har för många annonser/reklam/utlottningar etc. Man blir bara en blogg i mängden.

  Söta Saker hade samma funderingar – läs inlägg och kommentarer. Tänkvärt!

  http://sotasaker.com/vad-tycker-ni-om-annonser/

  Det där med Skånemejerier låter jättekul. Sådana erbjudande behöver man ju inte tacka nej till och viss reklam har ju alla bloggar, men det är skillnad på att göra det på egen hand för att man gillar något, än att göra det för att man måste pga pengar!

  Man kan ju ta något mitt emellan och bara tillåta reklam för sådana produkter och tjänster, som man tycker om! :)

  1. Hej Tina,

   Jag tycker också att trovärdigheten går förlorad om man har för mycket annonser och spons. Som läsare undrar man om vad bloggaren egentligen står för och jag tror man hittar bloggare som man vill identifiera sig med och där man känner igen sig.
   Jag har läst, och kommenterat på ett forum, där Söta Saker diskuterat just detta, och jag tycker hon har rätt i det hon säger där.
   Jag tycker det är ok med Skånemejeriers sida, eftersom det inte fanns några krav från dem att jag måste använda deras produkter. Det gör jag ju ändå.
   Hej hej
   Pernilla

 4. Du gör rätt i att inte sälja dig billigt :) Detta som gör din blogg unik och personlig.

  Du är nog inte den typen som har uppmärksamhetsbehov av att locka besökare med utvärderingar av produkter. Men inget fel att tjäna en slant eller skaffa PR för det du gör heller. Det handlar i slutändan om syfte och värderingar.

  Kör hårt!

  1. tack L1nus!
   Nej jag tycker att personlig integritet är viktigare än att sälja sin själ helt och hållet. Men det handlar om att göra val och står man för dem, så tycker jag heller det inte är fel med annonsering. Bara den är smakfull…

 5. Att skriva om varuprover är helt ok så länge man uppger att det är just gratisprover och man är helt ärlig (det kanske är därför jag får så få).
  Tävlingar är väl kul då och då men hos vissa bloggare blir det lite för mycket.
  Reklambanners är väl ok också så länge de inte tar över det visuella. Ibland blir det nästan svårt att läsa vissa bloggar.

  Min egen blogg är helt fri från banners, men jag skriver öppet om en del prover jag får om jag tycker de är intressanta och jag har även haft en utlottning. De tävlingar jag haft är, med något undantag, faktiskt med priser jag ordnat själv.

Kommentarer är stängda.