Häromdagen kom min sambos mamma hem med både nässlor och rabarber från deras fantastiska sommarställe i Dalsland. Helt underbart att få färska råvaror direkt från naturen och detta fina sommarstället är en guldgruva för en matnörd som jag. Här finns abborre och gös, Karl Johanssvamp, kantareller, smultron, hallon, rabarber…ja säkert ännu mer godsaker som bara väntar på att förvandlas till kulinariska godsaker.

För ett par dagar sedan blev det dalsländsk nässelpankaka med getost, oliver och honung och idag la jag rabarber på rabarbern….(jag bara var tvungen…).

Jag fick ett gäng goda tips på min FB-sida Mästerkock i mitt eget kök från flera finurliga matinspiratörer. Utifrån det och med en kokosnöt, som låg i min fruktskål, fick det bli en smulpaj.

Kokosnöt ja….jag har aldrig öppnat en kokosnöt förut, men idag blev det av. Hittade följande tips, som faktiskt fungerade riktigt bra: Skruva ner en korkskruv i ett av ”ögonen” (hade ingen aning om att en kokosnöt hade tre ögon) häll ut mjölken (den här hade ingen mjölk….alltså lite uttorkad)…

…lägg sedan nöten i två plastpåsar och banka skiten ur den med en brödkavel (bra mot frustrationer!) så att den spricker.

Det fungerade utmärkt.

Utifrån rabarbern och kokosnöten blev det den här goda, lite knäckiga smulpajen. Snart färdig, lagom till eftermiddagsfikat….eller kanske som efterrätt i kväll.

RABARBERPAJ MED KNÄCKIG KOKOSCRUMBLE

1 paj

0,5 l skivad rabarber
1/2 citron
2 msk honung
1 tsk färsk riven ingefära

CRUMBLE
1 kokosnöt
150 g smör
3 dl vetemjöl
2 dl socker
1/2 tsk bakpulver
kokos från en kokosnöt (eller ca 2 dl kokosflingor)

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Skala rabarber och skär dem i skivor. Du behöver inte använda potatisskalare. Det räcker med att dra av det yttersta skalet med fingrarna.

3. Koka rabarber, citron, honung och ingefära i 5 minuter.
4. Smält smöret och låt svalna.

5. Öppna kokosnöten (se ovan) och riv kokosflingor på ett rivjärn. Rosta flingorna i het, torr panna.

6. Blanda mjöl, socker, bakpulver, kokosflingor och smör till en ”crumble” – smuldeg.

7. Smörj en pajform. Häll i rabarberkompotten och täck med kokossmuldegen.
8. Grädda i ugnen i ca 25-30 min.

Servera gärna  med vaniljglass eller vaniljsås.

Jag hade lite för varmt i ugnen (200 grader) och sockret/honungen blev lite bränt i kanterna, men med lite svagare värme och om du ställer pajen i nedre delen av ugnen, ska det bli finfint. Vill nog säga att det är en lite ”vuxen” smak på pajen tack vare ingefäran.

HejHej
Pernilla

5 svar

  1. Jisses vad gott det såg ut! :)
    Själv lägger jag rabarber på receptet och provar det inom kort!
    Kram kram

  2. Jag är inte en riktig pajmänniska, men det beror nog först och främst på om dina grönsaker är ok. Är dom det, och inte för gamla, kan du säkert använda dem i en paj.
    Lycka till!

Kommentarer är stängda.