Nässlor för mig är ”Aj! Jag brände mig” när man är ute och går i skogen, eller ”Nässlorna blomma” av Harry Martinsson, som vi tvingades läsa i tvåan i gymnasiet. Minns den inte idag, men den kanske var bra. I allafall är det en svensk klassiker.

Mycket mer relation än så har jag inte haft med nässlor, men i går fick jag en present av min sambos mamma. Små, spröda nässlor från Dalsland!   Jag har aldrig ätit nässlor förut och stod nu inför en utmaning. Vad ska jag göra?

Nässelsoppa har jag ju hört talas om, men aldrig provat. Men jag ville äta mina nässlor till lunch, och soppa i värmen på balkongen lockade inte riktigt. Jag slängde ut frågan på Twitter och fick en del spännande förslag. Nässelpesto från PickiPicki lät gott, stekta nässlor i smör från En Foodie´s blogg, lät som en utmaning och lite annorlunda och nässelplättar från Gastonaut Adventures fick min inspiration att gå igång.

Men utan plättlagg, blev det istället pannkakor. Sött eller salt…..kunde inte bestämma mig så det fick bli både och. Och eftersom det är soligt och varmt idag, så kände jag att smaklökarna ville till Grekland….

Varsågoda!

NÄSSELPANNKAKA MED GETOST, OLIVER OCH HONUNG

ca 4 pannkakor

2 ägg
2 dl mjölk
2 dl turkisk yoghurt
1 msk smält smör
2 dl dinkelmjöl
salt
1 l nyplockade nässlor
en bit smulad getost
1 dl urkärnade oliver

GÖR SÅ HÄR

1.  Koka och förväll nässlorna i tio minuter.


2. Blanda ägg, mjölk, yoghurt, smör , dinkelmjöl och salt till en jämn smet.
3. Häll av vattnet från nässlorna och låt dem rinna av ordentligt i en sil. Tryck med en sked på dem så blir du av med mer vatten.

4. Finhacka nässlorna.


5. Blanda i nässlorna i smeten.

6. Stek pannkakor i smör.
7. Garnera dem med oliver, smulad getost och honung.

Tyckte det doftade skog när jag förvällde dem, men att de inte riktigt var någon distinkt smak  av nässlorna i pannkakan, även om det blev riktigt gott. Nästa gång ska jag prova smörstekta nässlor. Helt klart!

Hej Hej!

Pernilla