Den här veckan har verkligen varit långlagarvecka. Surdegsbröd (en vecka) , laxcarpaccio (tre dygn) och tjälknöl (fyra dygn) men eftersom det varit påskledigt, så har jag haft lite mer tid än vanligt att ”svänga” ihop några goda maträtter som passat för påskpicknickar och balkongmiddagar. Och en tjälknöl, eller tjälknul….som den egentligen heter där uppe i norrland, blev veckans ena långlagarutmaning.

Ursprungligen kommer tillagningssättet från Ragnhild Nilsson (1926-2006) vars gubbe glömde bort älgsteken i ugnen, när han skulle tina den på svag värme.  Ragnhild försökte då rädda steken nästa dag genom att lägga den i en saltlag i några timmar och vips var den mör och god igen.

Tjälknöl är alltså en bit djupfruset kött som lagas på låg temperatur i minst tio-tolv timmar som sedan läggs i saltlag. När jag sprang på en lammfiol i helgen, så dök ”TJÄLKNÖL” upp.  Det kommer säkert från mormor eller farmor, som båda var fans av långkok, men jag minns också en nyårsafton då jag fick smaka just tjälknöl på lamm. Det var oerhört gott.

Så jag bestämde mig för att anta utmaninge tjälknöl på lammfiol och se om det skulle bli ett gott tillskott på picknicken. Så här gjorde jag.

Varsågoda!

TJÄLKNÖL PÅ LAMMFIOL MED GETOSTKRÄM

1 lammfiol på ca 2 kg

MARINAD

2 dl olivolja
fyra krossade vitlöksklyftor
flingsalt
nymalen svartpeppar
rosmarinkvistar
timjankvistar
saften från en halv citron

GETOSTCRÈME
ca 180 g fin Chèvre
2 msk lätt crème fraish

GÖR SÅ HÄR

TJÄLKNÖL

1. Frys köttet i ett dygn så det är genomfruset.
2. Dag två: Sätt ugnen på 75 grader.
3. Lägg lammfiolen med nätet på, på en plåt och ställ in den sent på kvällen (jag ställde in den kl 22.00)
4. När köttet stekts i ca två timmar, sätt i en termometer, och låt köttet steka sakta i ca tio-tolv timmar. Innertemperaturen ska vara runt 70 grader. (Min blev runt 80 grader, men det blev hur mört och saftigt som helst.

4. När köttet nått sin rätta temperatur, blanda ihop ingredienserna till marinaden och lägg dem och den stora köttdelen i platspåsen. Bind ett snöre runt påsen, så marinaden inte rinner ut. Lägg in i kyskåpet och låt köttet marinera i minst tre dygn. Vänd på ”steken” då och då.

GETOSTCRÈME

1. Skär getosten i bitar och mixa med crème fraish till en slät kräm.

Fantastiskt gott! Vi åt det som picknickmat tillsammans med nygräddat surdegsbröd och jag har fryst in bitar, som jag kommer använda till små förrätter framöver. Älg och nöt går också bra att använda och det blir kanon att ha på ett buffébord.

Hejhej
Pernilla

8 svar

 1. Hejsan!
  Tack för tipset! Har precis slängt in en lammfiol i ugnen och längtar till om ett par dagar när vi ska smaka den.

 2. Hur lång tid håller sig en sådan här tillagad tjälknöl sedan?

  1. Jag skulle säga att den håller sig ett par dagar i kylen, men ska du spara den längre så frys in den. Det går hur bra som helst- Pernilla

  1. Jag går på känn…men prova två nypor flingsalt och en nypa svartpeppar. Det beror helt på storleken på din köttbit och på hur mycket salt och peppar du vill ha.
   Pernilla

Kommentarer är stängda.