Warning: Declaration of DronePostOptions::addGroup($name, $label, $description = '', $context = 'advanced', $priority = 'default') should be compatible with DroneOptions::addGroup($name, $label = '', $description = '') in /nfs/c06/h02/mnt/153983/domains/pernillaelmquist.com/html/wp-content/themes/website1.6/drone/droneoptions.class.php on line 2

Warning: Declaration of DroneWidgetOptions::addGroup() should be compatible with DroneOptions::addGroup($name, $label = '', $description = '') in /nfs/c06/h02/mnt/153983/domains/pernillaelmquist.com/html/wp-content/themes/website1.6/drone/droneoptions.class.php on line 2
Surdegsutmaningen dag 5 – Surdegsbröd! | Pernilla Elmquist – Mitt nordiska kök

Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Surdegsutmaningen dag 5 – Surdegsbröd!

Print Friendly, PDF & Email

I går flyttade Surkart och Butter in i kylen och idag var det dags att se om de (och jag) verkligen kommer fixa ett riktigt surdegsbröd. Det är otroligt spännande att göra den här utmaningen och jag HOPPAS att slutresultatet blir ett sånt där håligt, lite segt bröd med hård skorpa. Tanken är att detta bröd ska med på picknick!

Jag hittade ett grundrecept på surdegsbröd i Allt Om Mat och här kommer det

SURDEGSBRÖD

4 baguetter eller ett stort bröd

1 dl vetesur
1 dl rågsur
3 dl vatten
1 msk sirap
5 g jäst
2 dl rågsikt
6 1/2 dl vetemjöl special
2 tsk salt

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader och låt plåten värmas upp så den blir riktigt het.

2. Blanda vetesur och rågsur i en bunke.
3. Blanda i vatten, sirap och jäst och rör tills jästen löser upp sig. (insåg att jag tagit hela jästpaketet istället för 5 g……men det gick)
4. Rör ner rågsikten.
5. Täck med plastfolie eller bakduk och ställ varmt i två-sex timmar. (Jag lät den stå fyra timmar)

6. Rör ner vetemjöl lite i taget och arbeta degen i tjugo minuter. (Tog hjälp av min sambo…)

7. Blanda i salt och täck med bakduk och låt jäsa i en timme till.

9. Tag upp degen på mjölat bakbord. Du behöver inte knåda den utan bara vika den några gånger.

10. Forma till ett bröd eller fyra baguetter. Mjöla bröden och lägg dem i mjölad bakkorg eller på en mjölad handduk.
11. Täck med bakduk igen och låt jäsa fyrtio minuter.

Nykomlingar i familjen

12. Grädda baguetterna i nedre delen av ugnen i ca 20 min.  Grädda det stora brödet i nedre delen av ugnen i tio min. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda 20 min till. Ställ in en kopp vatten under plåten.

Et voila! Fyra surdegsbaguetter!  Jag måste erkänna att jag är lite stolt över mina  nykomlingar.

Vi åt dem i parken med bregott och min inlagda sill och det blev kanon gott! Väl värt en hel veckas jobb.

Här hittar du hela surdegsutmaningen steg för steg.

Hejhej!
Pernilla

Pernilla Elmquist

Comments

pernillaelmquist
Reply

Tack tack! Ja, det var verkligen kul att njuta av egenbakat surdegsbröd. det blir mer av den varan!
P

MonkeyFence
Reply

Kul att se en till själ i surdegsträsket. Fastnade tidigare i år och tycker det är jättekul. Kolla in mina skapelser på min blogg om du vill :-)

Ha så kul!

/E

[…] surdegen själv ska det göras några dagar innan. (recept på surdeg hittar du ett bra recept på Pernilllas blogg) 3 baguetter Surdegsbaguetter: 0,75 dl surdeg 3 dl vatten 25 g jäst 2 msk flytande honung 1 […]

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.