Jag älskar sill och förstår inte varför jag inte lägger in mer sill än vad jag gör. Min sambo, som inte är en sillfantast, tycker sillen tillhör julbordet, medan jag tycker den tillhör frukostbordet. Varje dag.  Särskilt den långa söndagsfrukosten. På en hård macka eller ett gott rågsurdegsbröd.

Jag är mesta förtjust i klara sillar, med riktig 1-2-3 lag och mycket lök. Och eftersom det är påsk och helg, så har jag gjort min version på årets sill 2011, som korades av Sjöräddningssällskapet på Salt&Sill på Klädesholmen tidigare i vår. En svartpeppar och purjolökssill, som fick  motiveringen ”En trygg sill. Riktigt god, smakrik och generös. Man blir glad”.

Trygghet i en liten burk

Jag är själv för ”trygga sillar” men brukar experimentera varje jul. En jul provade jag på en saffranssill, men min mamma, som också är anhängare av ”trygga sillar” blev förskräckt. ”Man ska väl inte ha saffran i sillen heller ?!. Då kunde jag inte låta bli. Året därpå, gjorde jag en Mintsill….dvs jag färgade sillagen grön med hushållsfärg för att skoja med morsan. Den här gången såg hon ännu mer förskräckt ut, men åt sillen utan ett knyst. Hon förstod dock att det var ett skämt, eftersom det inter smakade pepparmint överhuvudtaget.

Men åter till trygga sillar. Idag bjuder jag på en riktigt god, trygg, hemvävd sill, som passar utmärkt på knäckemackan eller rågsurdegsbrödet.

Varsågoda!

SVARTPEPPAR-OCH-LÖKSILL

1 burk inläggningssill

LAG
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten

1/2 skivad purjolök
1 skiva  rödlök
1 liten bit pepparrot i bitar
tio stötta svarpepparkorn
2 lagerblad

GÖR SÅ HÄR
1. Koka ihop ättika, socker och vatten tills sockret löst sig.
2. Stöt svartpepparkornen i en mortel och skär pepparroten i bitar. Lägg dem i lagen och låt lagen kallna.
3. Skiva purjolök och varva sill och lök i en glasburk.
Häll över lagen och ställ i kylen i minst två dagar.

Ät på hård knäckemacka med smör, eller en bit färskt rågsurdegsbröd. Hur gott som helst!

Hejhej
Pernilla

(P.S Snart ska jag provbaka mitt första surdegsbröd….)