Idag börjar den STORA utmaningen. Jag har blivit med surdeg! Det känns nästan lite som att bli gravid. Lite av den där…åh…nu ska jag ta hand om det lilla fröet ordentligt, så det växer och blir stora och fina….surdegsbaguetter.

Tillskott i familjen – Butter och Surkart

Jag är som sagt ingen bagare men kan inte motstå att försöka mig på det här. Överallt är det levainbröd och surdegsbullar och jag börjar blir en riktig anhängare, även om detta har varit en trend i ett par år nu.

Jag har titta in på Pain de Martins lilla surdegsskola och Allt Om Mats surdegsskola (nr 5 2011) och idag satte jag en rågsur och en vetesur, och jag känner instinktivt att jag måste döpa mina surdegar till något….Butter och Surkart kanske…eller Humle och Dumle, eftersom de ska bo i skåpet ovanför kylen i en vecka. Vi får se vad det blir. I min familj har alltid allting döpts…Som när mina föräldrar hade 28 höns…då hette de hela alfabetet från A till Ö.

Men nu kör vi! Min surdegsresa börjar nu och ni kan följa den under kategorin ”Surdeg” på bloggen.

Idag har jag alltså gjort följande:

GRUNDDEG RÅGSUR

Dag 1

2 1/2 dl ekologiskt rågmjöl
2 dl vatten

Blanda ordentligt och lägg i burk med tätslutande lock.

GRUNDDEG VETESUR

Dag 1

2 1/2 dl fint kärnvetemjöl
2 dl vatten

Blanda ordentligt och lägg i burk med tätslutande lock.

Hemmastadda i skåpet ovanför kylen

Ställ båda surdegarna på ett varmt ställe, där de ska bo i ca fem dagar. Jag hade tänkt ställa dem på elementet, men det var för liten marginal mellan fönsterbrädan och elementet, så det blev skåpet ovanför kylen. Men eftersom det inte kändes som 22-25 grader däruppe, och jag kände att degarna skulle frysa lite, så virade jag in surpupporna i en yllefilt…

Surdegar behöver kärlek

Ja, så där ja….mina moderskänslor har redan börjat gro. Får se om Butter och Surkart (det blev alltså namnen) börjar bubbla. Målet är att baka mitt första surdegsbröd, nästa lördag! Så spännande!

Dag 2

Dag 3 & 4

Hejhej
Pernilla

5 svar

 1. Hejsan Pernilla!
  Först och främst vill jag bara säga att det verkligen var synd att du åkte ut ur Sveriges Mästerkock, men vad roligt att du skriver i mattidningar! Vilka är dessa?
  Sedan har jag en fråga angående att blogga. Jag ser att du har flikar, ”om mig”, ”jag gillar” etc. Hur lägger du in inlägg på olika sådana sidor?
  Tack!
  Hoppas jag få se mer av dig framöver!
  Hälsning Helena

 2. Hej Helena!
  tack för ditt inlägg och för att du hejade på mig:) Idag skriver jag för Allers, Hemmets Veckotidning och Allt Om Mat. I juli kan du följa mig i fyra nummer, där jag kommer bjuda på olika sommarmenyer.
  Vad gäller ”flikarna” så kan jag tyvärr inte hjälpa dig. Jag har inte skapat min blogg, och vet faktiskt inte hur man lägger till dem…du får höra med någon WordPress-kunnig person om det.
  Ha det gott,
  Pernilla

Kommentarer är stängda.