Warning: Declaration of DronePostOptions::addGroup($name, $label, $description = '', $context = 'advanced', $priority = 'default') should be compatible with DroneOptions::addGroup($name, $label = '', $description = '') in /nfs/c06/h02/mnt/153983/domains/pernillaelmquist.com/html/wp-content/themes/website1.6/drone/droneoptions.class.php on line 2

Warning: Declaration of DroneWidgetOptions::addGroup() should be compatible with DroneOptions::addGroup($name, $label = '', $description = '') in /nfs/c06/h02/mnt/153983/domains/pernillaelmquist.com/html/wp-content/themes/website1.6/drone/droneoptions.class.php on line 2
Pippi på glada påskkycklingar | Pernilla Elmquist – Mitt nordiska kök

Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Pippi på glada påskkycklingar

Print Friendly, PDF & Email

Vår ock kyckling hör ihop och påsk och kyckling är en lika vanlig combo som Helan och Halvan. Jag gillar verkligen kyckling. Det är en råvara du kan göra hur mycket som helst av, soppor, grillat, sallader, rullader, helstekt, grytor…oändliga kombinationer. Och skrovet blir naturligtvis en kanongod kycklingfond.

Efter Sveriges Mästerkock har jag insett att stycka en egen kyckling ger så många plus i kanten än att köpa frysta delar. Billigare, färskare, godare och roligare. Man använder hela kycklingen från näpp till stjärt – skulle man kunna säga, för att knyta an till köttets nose-to-tail-trend.

Men det gäller att få tag på glada kycklingar. Inga snabbuppfödda broilers som trängs i små utrymmen, utan glada små gula kycklingar som fått gå fria, äta gott och blivit älskade från äggstadiet. Här i Skåne finns Bosarps Kyckling. Kravmärkta kycklingar som har det fint från början till slut och jag tänker satsa på en Bosarpskyckling till påsk och hoppas jag kan göra ett besök och köpa direkt från gården i sann närodlat-anda.

Inför helgen ville jag utmana mig att använda kyckling på ett annat sätt än som jag brukar. Det blev en rullad.  Drick gärna ett gott rött vin till. Vintips kommer.

Varsågoda!

KYCKLINGRULLADER MED FIKONBASILIKA, SVAMPRISOTTO OCH VITLÖKSSPENAT
4 pers

RULLADER
8 st tunna skivor av färsk kycklingfile
1 msk fikonmarmelad av fin sort (Jag använde St. Dalfour Royal Fikon)
1 msk finhackad basilika
salt&svartpeppar
smör och olivolja till stekning
tanpetera att fästa rulladerna med

RISOTTO
1 dl torkad Karl Johansvamp
1 gul lök
1 finhackad selleristjälk
1 dl olivolja
4 dl carnaroliris
2 dl vitt vin
1,3 dl kalvfond
2, 5 dl riven fin paresanost
1 klick smör
salt&nymalen svartpeppar

VITLÖKSSPENAT
200 g färsk babyspenat
1 l vatten
2 vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
1/2 dl riven Västerbottensost
salt
lite citronstänk

KALVFONDSKY
Kycklingsteket från pannan
2 dl vatten
1 msk kalvfond
en skvätt citron

Körsbärstomater. (Nästa gång ugnssteker jag dem med vitlök och rosmarin. Jag lovar)

GÖR SÅ HÄR

RULLADER
1. Salta och peppra kycklingskivorna på båda sidor.
2. Finhacka basilika och blanda med fikonmarmelad. Bred röran på rulladerna och rulla ihop. Fäst med tandpetare.
3. Stek i smör och olivolja tills de är genomstekta. Ca tio min. Prova dig fram. Överstek inte, då blir de torra.

RISOTTO
1. Blötlägg svampen i ca femton minuter
2. Finhacka lök och selleri.
3. Fräs lök selleri och svamp i olja tills de blir mjuka men inte tar färg.
4. Tillsätt vinet och låt det koka in.
5. Koka upp kalvfond och späd riset med ett par dl fond. VITKGIT! Fonden ska vara kokvarm när du spär med den annars avstannar riskoket.
6. Fortsätt späd riset med buljong i omgångar. Riset ska sjuda och buljongen koka. Fortsätt så och rör hela tiden lugnt och fint tills riset är klart. Ca 20 min. Risotton ska vara krämig och ha ett litet tuggmotstånd.
7. Ta risotton av plattan och tillsätt parmesanost och smör.
8. Salta och peppra.

VITLÖKSSPENAT
1. Koka spenat och vitlök i lättsaltat vatten i ca fem min.
2.Låt spenaten rinna av och krama ur vätskan.
3. Hacka spenat och vitlök och blanda med osten och olja.
4. salta och spritsa i lite citron.

KALVFONDSKY
1. Häll vatten i stekpannan efter du har stekt färdigt rulladerna och vispa ur pannan.
2. Sila genom sil för att få bort stekrester.
3. Koka upp och tillsätt kalvfonden och låt koka ihop i några minuter.

Mumsigt!
Vårliga hälsningar!
Pernilla

Pernilla Elmquist

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.