Idag var jag på jakt efter en lite efterrätt att servera på fredag på mitt första cateringuppdrag. Sex mycket matglada personer ska äta en tre-rätters och jag har bestämt mig för ett franskt tema.

Förrätten blir en laxtartar, mycket snarlik den vi gjorde i Sveriges Mästerkock. Huvudrätten blir en Po au feu på kyckling (se recept här) och till efterrätt denna lilla syrliga skapelse.

Jag insåg också idag hur otroligt effektivt Twitter är. Skickade ut en fråga om världens godaste efterrätt. Fick många goda tips, men detta var en vinnare. Tack @johanronn. Detta är min version.

Varsågoda!

LIMEMOUSSETARTE MED KARAMELLISERADE ÄPPELSKIVOR OCH MYNTA

4 protionsformar eller en stor paj

Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g smör i små kuber
2 msk vatten
1 tsk socker
0,5 tsk salt

LIMEMOUSSE
4 dl vispgrädde
2 dl crème fraish
2 dl matlagningsyoghurt
1,5 dl socker
2 tsk rivet limeskal
1 dl pressad limesaft ( ca 4 lime)
6 gelatinblad

KARAMELLISERADE ÄPPELSKIVOR
0,5 äpple
2 msk socker
1 dl vatten
mynta att dekorera med

GÖR SÅ HÄR

PAJSKAL

1. Tryck ut deg i små portionsformar eller i en stor.
2. Nagga botten med en gaffel.
3. Täck pajdegarna med lite folie eller bakplåtspapper och grädd i ugnen i ca 10 min i 200 grader.
4. Ta bort folie eller papper och grädda ytterligare i fem minuter. Ta ut pajskalen och låt dem svalna.
5. Fyll dem med limemousse och ställ i kylen i minst två timmar.

LIMEMOUSSE

1.  Blanda vetemjöl, smörkuber, vatten, socker och salt i en matberedare. Kör med intervaller tills det blivit en deg. Linda in i plastfolie och lägg i kylen i ca en halvtimme.
2. Lägg gelatinbladen i blöt i ca fem min.
3. Vispa grädden lätt i en skål.
4.  Vispa crème fraish, matlagningsyoghurt och socker i en annan skål tills sockret löst sig.
5. Krama ur gelatin bladen och smält i limesaften i en kastrul på lite värme.
6. Blanda ner limeskal och geltin i yoghurt blandningen.
7. Vänd ner grädden.

ÄPPELSKIVOR

1. Skiva äpplet supertunnt med mandolin. Dela de runda skivorna i två delar.
2. Koka ihop socker och vatten till en tjock lag.
3. Koka äppelskivorna i någon minut så de blir mjuka och får lite sockersmak.
Garnera med äppelskivor och en kvist mynta.

Hejhej!
Pernilla

Ett svar

Kommentarer är stängda.