Ny tävlingsdag i Sveriges Mästerkock. Idag blir vi hämtade tjugo i ett. Sent…Undrar vad de ska hittat på härnäst? Nu är vi bara sex kvar och ryms i en liten bil. Konstigt på något sätt. Man saknar de andra samtidigt som man är nära målet. Det har gått fort, men ändå…vilken resa vi har varit med om!

Mästerkocksbilen

Bilen kör oss till Melanders Fisk. Jag spekulerar som vanligt hej vilt om vad som är på gång och kommer fram till en Master Class….men icke sa nicke. Vi blir tilldelade kockrockar och ska driva restaurangen! Jag har aldrig haft en kockrock på mig och får hjälp att knäppa den…amatör som jag är.

Jonas ansvarar för att vi säger det vi ska i intervjuerna

Om fyra timmar kommer sextio gäster och vi delas in i två lag. Rött och Blått. Jag blir röd och hamnar med Louise och Adam. Känns bra! Båda lagen ska laga tre rätter och gästerna får sedan bedöma vår mat. Laxtartar, biff med pommes frites och rödvinssås och sockerstekta äpplen och glass. Vi delar upp oss i vårt lag. Jag tar förrätten, Adam sås och biff och Louise preppar efterrätten.

Vinnarteamet alla dar!

Vi blir instruerade om vad vi får använda för ingredienser och allt står i en kyl. Jag ger mig på den rökta laxen och tycker det är snålt tilltaget, men blandar ihop en fin laxtartar med kapris, gräslök, grädde och citron. Det är skitkul att jobba i köket. Halt på golvet av olja från fritösen men vi har ett härligt flyt.

På blåa sidan är det kris. Jag hör hur de diskuterar och hamnar i smågnabb. De försteker biffen och det blir panik när gästerna beställer olika stektider….de får tillbaka åtta biffar…. Hos oss flyter förrätten på och seglar ut i tid. Även huvudrätten går kanon. Såsen är god och vi har precis pommesfrittes så det räcker. Vi får dock bassning för att två tallrikar inte ser likadana ut…och Adam och jag gör upp en tallriksupplägg som vi sen håller oss till.

Koncenterad köksmästere i Blå laget – Åke Lithén

Lite stressigt blir det mitt i serveringen. Kamerateamet är inne i det lilla köket och är i vägen men de gör ju bara sitt jobb och vi har övereende med det trots stressen.

Det är varmt, halt på golvet och jag hör ideliga gnabb från Blå laget. Vi vinner…tänker jag och är ganska övertygad. Vi får inte tillbaka någonting, förutom en fisk, men Anna Skipper är bland gästerna och hon är lyrisk över vår stekta torsk ned rödbettor/kapris i smör. Louise har ännu en gång stekt fisk som en fena.

Men när vi kommer till desserten är det för få äpplen skalade. Hur ska det räcka?! Jag hittar nya äpplen i en låda och en potatisskalare och fixar påfyllning. Det räcker precis. Men efterrätten blir inte som louise har tänkt sig, eftersom vi inte hinner fixa den som hon tänkt. Det blir en ”barnkalsrätt”, men vem gillar inte barnkalas…?

Full koncentration även i röda laget.

Efter service (tre timmar) blir vi presenterade för gästerna, som sen ska sätta betyg. Magnus Härenstam är med fru är i publiken och flera matskribenter och kändisar. De är överväldigade över vår mat och vi får över hela linjen klart godkänt. Markus, Leif och Per är mycket stolta över oss och vi i lag Rött har gjort ett toppjobb.

Louise Johansson – jag – Adam Frimodig – vi var bäst!

Vi blir bjudna på ett glas rött efteråt och intervjuade om dagens utmaning. Jag är trött, har ont i ryggen, men glad. Men innan vi går, får jag se att det Blå laget har en stor halv färsk lax kvar….VAR fick de tag på den? Jag såg aldrig någon lax….

Ellimineringsdag

Har inte sovit på hela natten. Ältat laxen….varför hade jag inte sett den? Jag gjorde endast en förrätt på den lilla rökta laxen från kylen och Markus tyckte vår förrätt var väldigt liten….Varför fick jag aldrig nys om någon färsk lax? Sen kunde jag inte varva ner alls. Har sovit hackigt. HOPPAS inte jag hamnar i stesstest idag.

När juryn delar ut våra poäng…vinner min förrätt! Kanon! Jag lyckades på endast den lilla rökta laxen och pustar ut. Men huvudrätt och efterrätt vinner blå laget…HELVETE! Mitt första stresstest. Och jag är hur slut i rutan som helst!

Men det bli en chicken curry,med chapatibröd och jag jublar lite innombords. Detta fixar jag. Vi får en och en halv timme på oss vilket är gott om tid. Allt går perfektmen plötlsigt får jag hjärnsläpp när jag ska steka bröden. Jag gör två jättebröd och steker dem i olja. Trots att Markus sagt att de ska stekas i torr panna. Jag gör om dem igen. Och gör samma sak en gång till. Min hjärna är slut och jag får helt enkelt inte till dem…och det blir mitt fall.

Jag kan laga chapati…jag är inte rädd….

Vi hade alla fantastiska currys och min var den elegantaste av dem, sa Morberg. Men Adams vinner och när det står mellan Louise och mig, inser jag att hon kommer ta hem det här.

Och så blir det. Jag ryker. Fy fan vad trist….När jag lämnar mitt förkläde, gråter Mannerström en skvätt och jag med. Det är en tung stämning i studion och det känns hemskt att lämna mina vänner, tävlingen juryn, tv-teamet. Men det känns väldigt tungt att falla på sina brö´n.

Sveriges Mästerkock är det roligaste äventyr jag har varit med om. Det har förändrat både mig och mitt liv och jag vill tacka alla härliga matnördar och vänner för den fantastisk resa vi har gjort tillsammans.  Ni kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta.

Min framtid kommer handla om mat. Jag kommer fortsätta utmana mig i kulinariska upplevelser här på min blogg och jag hoppas att ni vill följa med på den resan.

Jag har planer på både kokböcker och matreportage och är redan igång och skriver för Allt Om Mat, Allers och Hemmets Veckotidning. Och vem vet… kanske blir det en restaurang i framtiden. Då är ni alla mer än välkomna!

Min matresa har bara börjat.

Stora Kramar
Pernilla

Här kan du läsa de andra bakom-kulisserna bloggarna från min tid i Sveriges Mästerkock. Och vill du följa mig på FaceBook kan du göra det här.

21 svar

 1. Kan fortfarande inte riktigt förstå hur ni hamnade i stresstestet med den kaoset som det var i det blå laget, men sånt är livet.
  Det har i alla fall varit ruskigt rolig att följa dig under dessa veckorna
  Lova att du i alla fall skickar en inbjudan när du öppnar eget, I’ll be there :-)

  1. Ja du, ingen var riktigt beredd på det, men det blå laget hade gäster som säkert gillade deras mat lite mer än det röda gillade vår…kanske….eller…ingen vet.
   Skick inbjudan när det blir av:)!

 2. Hej Pernilla! Det har varit jättekul att följa dig i rutan de här veckorna. Att Mannerström gråter när man åker ut är ju ett riktigt bra betyg :) Ska bli spännande att få följa dig i framtiden!

  1. Jag måste säga att jag ser det som en stor vinst! Härligt att få det erkännandet efter allt vad vi var med om.
   Och det är bara att följa på. jag tycker det är jättekul att höra ifrån er läsare:)
   Pernilla

 3. Pernilla, jag önskade så att ni skulle vinna tävlingen. NI förtjänade det eftersom ni som lag var bäst, tveklöst!
  Det var inte din tur att åka hem.

  Kram på dig

  1. Tack Jennie! Ja…vi vet ju hur det var och alla var ju lite förvånade. men sånt är livet:) Kände i allafall att min sorti blev riktigt känslosam och det tar jag med mig som en stor vinst.
   Kram P

   1. Hade sett fram emot ett finnish med dig, Jennie och Louise. Var stolt över din insats, det var inte bara Mannerström som blev ledsen.

    1. Hej Björn. Jag är jättestolt och nöjd med min insats. men visst hade det varit roligt att slåss mot ”småtjejerna” :) Pernilla

 4. Tack själv för allt du har gett, både i och utanför tävlingen! Det har varit jättekul att följa dig så här långt och jag är övertygad om att det blir ännu roligare framöver! :)
  Kram!

  1. Tack Gunnar för dina hejarop! Det är redan roligt och som sagt det har bara börjat:)

 5. Tjena.

  Måste säga att jag från början uppfattade dig som något ”osynlig” bland alla deltagare, men med tiden tog du mer och mer plats och det blev samtidigt allt roligare att följa dig. Jag blev ofta glad som fan att se dig i ”Mästerkocken” då ditt leende och din värme smittar av sig.

  Ha det kanon i framtiden och kört hårt.

  1. Hej Matte! Tack för dina härliga ord. Jag blir glad av att höra att jag sprider lite glädje i ”stugorna”:)

 6. You go girl!!
  Du har en underbar attityd!
  Kommer du till Toronto sa hojta till. Har finns all varldens mat inom rackhall att inspireras av!

 7. You go girl!
  Du har en underbar attityd!
  Kommer du till Toronto nagon gang sa hojta till! Har finns verkligen all varldens mat inom rackhall att inspireras av!

 8. Så tråkigt när du åkte ut igår, blev så förvånad när erat lag förlorade tävlingen, men nu lär du väl aldrig steka chapatibröd i olja igen :-) , kan tänka mig att stressen påverkan otroligt så att man inte kan tänka klart

  1. Så sant så sant. Aldrig steka chapatibröd i olja…även om jag hittat två recept där man ska smörja pannan med olja….så vad är rätt och vad är fel:) Senare idag blir det chapatibak på bloggen:) Håll utkick så får du se hur man LYCKAS steka chapatibröd.

 9. Kommer sakna dig i kommande program!
  Blev väldigt förvånad över att det var ni som hamnade i stresstestet!

  Tror man kommer se mycket av dig i tidningar och TV framöver. Hejja hejja!

  1. Tack tack! Vi var alla förvånade faktiskt. Men så kan det gå. Ja, vi ses säkert här eller där!
   Pernilla

 10. Uj, vad trist! Men det här är ju ändå bara början på ditt matäventyr! (Och Oscar har redan bestämt att du kan vara ”special guest” när de har filmgala på skolan :)

  1. Ja, trist är det men ändå väldigt roligt att ha varit med om det. Jag är gärna ”special guest” på Oscars skola…är det även Niklas skola:)? kram

Kommentarer är stängda.