Lördag.  Solen strålar och det är  vår i Skåne idag.  Jag är ett vårbarn och älskar den här tiden på året, då alla träden spricker ut och allt börjar grönska i en sådan där vacker, skir, ljusgrön nyans. Helt underbart!

Utsikten från min balkong mitt i Malmö.

När jag öppnar balkongdörren, tar min fantasi och kreativitet fart. Jag ser framför mig hur min lilla balkong kommer grönska i sommar med doftande  kryddor och bestämmer mig för en lite mer långsiktig utmaning – Jag ska planera och skapa en blomstrande kryddbalkong.

Jag älskar min balkong. Att sitta där på sommarkvällarna och dricka ett glas vin eller äta en god bit mat. Balkongen är också min lunchrestaurang, när jag tar en paus i skrivandet. En lätt omelett  eller en eftermiddagsfika med solbrillorna på. Den ligger i söderläge, så jag har sol från morgon till sen eftermiddag, så ljuset flödar och det är en bra grund för en blomstrande kryddbalkong.

Vårens utmaning – en kryddbalkong

Så här ser balkongen ut idag. Den råa verkligheten. Jag har inte gjort någonting åt någonting. Inte ens städat, bara öppnat dörren. Men min tanke nu är att utmana mig själv att få denna stökiga betongbit att förvandlas till en kryddoas här uppe på fjärde våningen. Att blomma ut och bli något fantastiskt.

Min lunchrestaurang

Jag ser framför mig timjan, basilika, rosmarin, olivträd, dill, persilja, en kruka färskpotatis….och örter jag ännu inte har lärt känna än. Libbsticka ska ju vara ganska trendigt nu….är den balkongvänlig? Jag vill också ha små krasseodlingar att garnera maträtterna med… Och kan man odla sparris på balkongen? Hörde om det på Twitter tror jag. Någon som vet? Många drömmar, men inte så mycket plats. Ja, detta blir vårens långsiktiga utmaning och det ska bli oerhört spännande att presntera resutlatet för er någon gång i sommar. Under tiden kan ni följa med på resan under rubriken ”Kryddbalkongen”.

En blivande kryddoas…med lite fantasi

För att fira våren idag, tänker jag bjuda mina  killar och min sambo på en härlig franskinspirerad ”vårlig” rätt. Detta blir också mitt bidrag till Kalasgotts marstävling – Kycklingrätten.

Varsågoda!

POT AU FEAU MED KYCKLING, TIMJAN OCH KRYDDIG KORV
4 pers
ca 1 timme

4 färska kycklingklubbor
8 små kryddstarka korvar
8 små klyftade potatisar av fast sort
2  morötter i stora bitar
4 salladslökar
½ purjolök
1 hel gul lök
4 kryddnejlikor
1,5 l vatten
1,5 hönsbuljong
3 lagerblad
en kvist timjan
1 tsk dillfrö
1 tsk salt
1 msk socker
1 msk ättika (12 %) eller efter smak
200 g haricots verts
2 dl små fina ärtor
timjan till garnering
dijonsenap

GÖR SÅ HÄR

1. Salt lätt på kycklingklubborna.
2. Skär chorizon i bitar.
3. Skala potatis och morötterna.
4. Ansa knipplök och skiva purjolök.
5. Skala den gula löken och kryssa små kryss i den. Tryck in fyra nejlikor i löken.
6. Koka upp vatten, buljongtärningar, lagerblad, timjan, dillfrö, salt, socker och ättika i en stor gryta.
7. Lägg i kycklingklubbor, potatis, gul lök och morötter. Koka i 15 minuter.
8. Lägg i purjolök och koka ytterligare i 15 minuter.
9. Lägg i korv och sockerärtor och koka i ca 7 minuter till.
10. Lägg i ärtorna när det är ca 2 min kvar.
11. Smaka av med salt och peppar.
12. Garnera med färsk timjan och servera med cornichoner och dijonsenap.

Vi har vår i luften! Var har ni er?
(kunde inte låta bli:)

Kram
Pernilla

4 svar

  1. jösses! du har ju en megasuperduperstor balkong! en sådan vill jag också ha, men jag får snällt nöja mig med en liten pluttig variant som vi har i trapphuset.

    här i göteborg är det också vår idag! hurra!

  2. Har också haft balkong i trapphuset på ca en m2 och det var ju bättre än inget:) men den här är riktigt härlig och vi får se hur det blir.
    Njut av våren i Götet också!

Kommentarer är stängda.