Mitt förhållande till våfflor är kärt. En doft av bardomen.  Jag  åt ofta våfflor när jag var liten och förknippar det mest med besök hos min farmor på hennes landställe.

Att det kallas våffeldagen har faktiskt ganska mycket med kärlek och göra. Det var idag som Jungfru Maria blev med barn…hm…på ett eller annat  sätt. Maria bebådelsedag kallas dagen idag. Men hur blev det Våffeldagen? Jo, folk förkortade Maria bebådelsedag till Vår fru dagen och plötsligt hörde någon halvdöv person fel. Det blev lite som viskningsleken. Någon viskade Vår frudagen och vederbörande höre ”Våffeldagen” och förändrade historien. Idag smaskar vi i oss våfflor så det står ut genom öronen på oss och har gjort så den 25 mars så länge vi kan minnas! Tack du döve gottegris!

För mig ska våfflan vara klassisk. Frasig och gärna med en doft av vanilj.  Tillbehör är endast luftig vispad grädde och syrligt rårörda hallon. Varför ändra en klassiker? Ta en titt i kvällsposten idag för att läsa Våffelartikeln.

Varsågoda!

FRASIGA VÅFFLOR MED SYRLIG HALLONSÅS OCH VISPAD GRÄDDE

ca 8 st

75 g smält svalnat smör
3 dl mjölk
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1,5 kryddmått salt
3 dl vetemjöl
1 dl vispad grädde

250 g tinade hallon
0,25 dl socker
Ett stänk av saften från en lime

Vispgrädde

GÖR SÅ HÄR

1 Smält smöret och låt det svalna.
2 Vispa grädden.
3 Blanda de torra ingredienserna (bakpulver, vaniljsocker, salt och vetemjöl)
4 Blanda i hälften av mjölken och vispa till en slät smet.
5 Tillsätt resten av mjölken och smöret.
6 Blanda ner den vispade grädden.
7 Grädda med en klick smör i våffeljärnet och ca 2 min per våffla.

HALLONSYLT

Blanda hallon och socker i en skål. Mosa med en gaffel tills sockret löst sig.
Smaksätt med lite lime.

Servera frasiga, nygräddade våfflor med en klick rårörda hallon och vispgrädde.

Hallelulja!