I går var det fredagkväll och äntligen helg, men det var ganska tomt på matinspiration efter en lång arbets   vecka. ”Vi köper pizza!” Räddaren i nöden. Men väl i affären  bestämde vi oss för att göra egen pizza istället. Vuxet fredagsmys och så där härligt som man ofta ser på film…

Du och din älskade i köket. Ni dricker ett gott rött vin och bakar kärleksfullt en pizza tillsammans. Härligt! Jag kände mig riktigt lycklig, när jag stod där och blandade degen samtidigt som min älskade mixade tomatsås och skivade champinjonerna. Kunde nästa höra fiolerna fila…

Ren kärlek

Men….en kärleksfull duopizza gör man inte bara så där. Hur ska degen vara? Tjock? Nej tunn. Runda? Panpizza? Men inte tjock botten va? Ska vi kavla? Eller fixa degen med händerna? Så där som pizzabagaren gör. Och bacon eller proscioutto? Jag tycker prosciutto är en aningen mer sofistikerat…. Råa champinjoner eller ska vi steka dem först? Färsk vitlök kanske…. eller inte? Sardeller eller kronärtskockor? Va?

Hur gör dom?!

Jag kände att tävlingsmänniskan i mig började sippra upp till ytan och min mästerkock tittade fram. Ok.. Vi gör varsin pizza och kolla vilken som blir bäst!  Min sambo tittade förundrat på mig. Han hävdade att han endast är en tävlingsmänniska på golfbanan…men antog utmaningen utan knussel.  Plötsligt förvandlades den härliga film-pizza-sekvensen till en pizzatävling där en perfekt pizzabotten var ”make or brake”.

Jag kavlade och kavlade och tänkte  tunn botten med mycket crunch. Min pizza skulle täcka hela plåten och jag bara hoppades att den inte skulle  fastna. Min sambo kavlade och kavlade och satsade på en rund pizza.   Men han upptäckte snart att formen inte var helt lätt att fixa. Den blev också fyrkantig. Men var hans deg inte lite mer elastisk? Verkar som golfarmar är bra att ha när man knådar och kavlar pizzadeg.

Golfarmar = pizzaarmar

Jag spred tomatsåsen över botten med mjuka, virvlande röresler. Min sambo la koncentrerat på såsen och såg mycket kockviss ut där vid arbetsbänken. Men lite för mycket sås i min smak.  Båda spred champinjonerna med lätt handlag men min sambo har en oerhörd fingertoppskänsla för finlir. Sen skinkan. Jag såg att min sambo la osten före skinkan och påpekade det. Shit också! Det skulle jag inte ha gjort. Nu körde han samma ordning som jag skinka-ost istället för ost-skinka. Inte tänkte jag att han skulle lyssna på mig i det här skedet av tävlingen.

Färdig för ugnen

Vi toppade med oliver och sen in i ugnen. Han glömde vitlöken! Jag  låg helt klart i täten tyckte jag, men våra pizzor såg märkbart lika ut….

Utan vitlök…

Jag gräddade min i 10 min. Han gräddade sin i 13 minuter….Han knappade in på mig och jag insåg att hans botten skulle bli mer crunchy. Vi toppade den färdiga pizzan med ruccolaolja och sedan var det provsmakning. Det är i stort sätt omöjligt att säga vilken som blev bäst…men jag tycker nog att man ska ha färsk vitlök på pizzan…

CRUNCHY DUOPIZZA MED RUCCOLAOLJA

4 pers
ca 1 timme

Med vitlök….

PIZZADEG
1/2 pkt jäst
2 dl ljummet vatten
6-7 dl vetemjöl special
3 msk olivolja
e nypa havssalt

TOMATSÅS
1 burk krossade tomater
1 röd paprika
5 soltorkade tomater
2 vitlöksklyftor
en näve basilikablad
salt
svartpeppar

FYLLNING (mått efter tycke och smak)
gul lök
bacon
prosciutto
färska champinjoner
oliver
färsk vitlök
mozzarella
hyvlad parmesan

RUCCOLAOLJA
3 dl ruccolablad
1 dl olivolja
flingsalt
svartpeppar
ett stänk citronsaft

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en plåt eller baksten i ugnen som får värmas upp.

PIZZADEG
1 Värm vattnet till 37 grader.
2 Smula jästen i en degbunke och häll över vattnet. Rör om tills jästen är upplöst.
3 Tillsätt salt, olja och mjöl och arbeta degen smidig med elvisp eller bakmaskin. Täck över och låt jäsa i 30 min.
4 Knåda degen och låt vila ytterligare 40 min under bakduk.

TOMATSÅS
1 Mixa alla ingredienser till såsen med en stavmixer.
2 Häll i en kastrull. Koka upp och låt puttra i en halvtimme.

RUCCOLAOLJA
1 Mixa ruccola och olja med en stavmixer. Tillsätt mer olja om den är för tjock.
2 Smaka av med salt, peppar och citron.

PIZZA
1. Dela degen i två bitar. Kavla ut den till samma storlek som plåten.
2 Mjöla den varma plåten och lägg på degen.
3 Stek champinjonerna i torr panna för att vattnet ska avdunsta.
4 Toppa degen med tomatsås, lök, bacon, prosciutto, champinjoner, mozarella, parmesan, oliver och färsk vitlök.
5 Grädda pizzan i ca 12 minuter.
6 Toppa med ruccolaolja.

Här har jag fått en kanonlänk på en snabb lektion i hur man bakar ut runda pizzor av Maria Blohm . Tack Maria!

Ciao!

Pernilla

3 svar

    1. Hej Maria! Vilken kanonpresent! Den borde både jag och min medtävlare gå. Och tack för din länk om hur man verkligen gör för att få fina runda pizzor.
      Och en rolig grej är att min sambo och pizzamedtävlare är stor Doorsfantast! Så nog har pizza och Doors nåt gemensamt:)
      Länkar till din pizzalektion i inlägget eftersom det inte verkar fungera att lägga den här…
      Pernilla

  1. Hälsa sambon att han verkar ha god musiksmak :)
    Tyvärr finns det ingen pizzakurs att gå, som jag hittat, utan min sambo knallade sonika in på lokala pizzerian och snackade sig till en praktikdag för mig!

Kommentarer är stängda.