Det sveper en trend över detta land. En cup cake trend.  Vart jag än ser mig omkring, ser jag dessa små fluffiga bakverk med fantasifulla glasyrer, glitter och tingeltangel. Sött så det förslår. På alla sätt och vis. Och jag känner hur jag sakta men säkert suuuugs in i denna fluffiga cup cake värld och det är, måste jag säga, en smula mot min vilja.

Ta inte illa upp nu ni där ute som bakar dessa små konstverk,( flera av mina bästa vänner är cup cakes bagare) men jag gillar inte glasyrgulliga kakor. Jag är sån som äter en starkt doftande ost till efterrätt eller ett extra glas vin efter maten. Till kaffet blir det en kanelbulle. Och varför envisas man med det engelska namnet cup cakes? Vad hände med muffins? Eller är det inte samma sak? Nån som kan svara på det?

När vi idag går mot gammal hederlig husmanskost på restaurangerna, där kockarna både picklar, långkokar och serverar mat med moraknivar, undrar jag om det inte helt ok att baka muffins igen? Jo, tänkte jag. Muffins kan jag gå med på. Men inte sånna där jättestora amerikanska varianter, som tar en halv dag att äta upp, utan vanliga hederliga ”husmansmuffins”.

Som jag sagt förrut, är jag ingen fena på att baka, och det är en av mina utmaningar under det här året, och igår började mitt kladdkakemuffinsförsök.

The evil twin of the Fluffy Cup Cake

Det slutade med små, gråa, betongpuckar som inte ens ville titta upp över formkanten. Jag blev riktigt arg och besviken. Riktigt irriterad på att jag inte skulle klara av en sån enkel sak som en förbaskad muffin!

Jag skyllde på ugnen, receptet, PMS och gubbarna som renoverar huset mittemot. Ja, jag t o m skyllde på fåglarna som kraxar i träden i parken bredvid. Men jag ger mig aldrig, och i morse for jag upp ur sängen efter en natt fylld av fluffiga muffins, googlade flera recept och  gjorde på ett annat vis. Och sen lade jag till havssalt…och VIPS!

Varsågoda!

KLADDKAKEMUFFINS MED EN NYPA HAVSSALT

ca 20 st

2,5 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
1 dl kakao
2 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
2 ägg
3 dl mjölk
75 g smör
0,5 dl rapsolja
100 g 70 procentig mörk choklad
1 nypa havssalt (några flingor till varje muffin)

GÖR SÅ HÄR

1. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
( även sockret vilket jag inte gjorde första gången)
2. Smält smöret och blanda i mjölk.
(hade inte mjölk förra gången…)
3. Vispa ihop ägg, mjölk, olja och smör.
(olja var något nytt…)
4. Blanda försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten och blanda till en jämn smet.
(här tog jag det lugnare idag…inga kraxande kråkor eller slagborrar)
5. Fördela ca 3/4 smet i varje muffinsform.
(mer smet i muffinsformarna)
6. Grovhacka chokladen och lägg lite i varje muffin.
(gott med äkta vara)
7. Lägg några flingor salt i varje muffin. två tre räcker.
(min egen idé)
8. Grädda mitt i ugnen i 180 grader i ca 12-14 min.
(vågade ta ut dem vid 13 grader….skulle ha vågat vid 12 grader, så hade de blivit ännu kladdigare!)

Tänk att en muffin kan göra en människa så lycklig…!

Kram & Lycka!
Pernilla

7 svar

 1. Hej Pernilla

  Blir inte riktigt klok på om Sveriges mästerkock är en direktsändning eller redan inspelat sen tidigare…

  Hur ligger det egentligen till??

  I vilket fall som helst måste jag ju bara heja på dig, eftersom vi har gått på samma skola samtidigt i våra unga år :)

  Ser fram emot kvällens avsnitt…!!

 2. Hej Eva,
  Kul att du hejar på mig! Av gammal sann Slottisanda…:) Programmet är förinspelat, så egentligen kan man inte göra så mycket åt det i dagsläget:) men spännande är det ändå, även för mig att se det nu.
  Hälsar
  Pernilla

 3. Hej!

  Ska prova ditt muffinsrecept. Följer programmet med spänning tillsammans med min 10-åriga dotter. Vi hejar på dig!

 4. Hej Pernilla!
  Vad roligt! Hoppas de smakar. Jag gillar dem skarpt och de är lika goda dagen efter:)
  Hälsar
  Pernilla

 5. Wikipedia beskriver skillnaden väldigt bra:
  Cupcakes är i regel mindre och luftigare i konsistensen än muffins och är alltid söta. En muffin är ett amerikansk namn för en typ av bröd som är bakat i små portioner. Muffins är mer kompakt och oftast större än cupcakes, samt kan dessutom vara både söt eller matig. De brukar heller inte dekoreras och äts ofta lite varma (till skillnad från cupcakes som inte äts varma). En muffins kan innehålla bitar av ingredienser (ex. frukt, choklad eller nötter).

  Och ett cupcake-recept är uppbyggt på koppmått medan muffins (egentligen) baseras på gram.

  1. Tack Mari för den informationen :) Gillar du cup cakes eller muffins…eller båda två kanske:)
   Hälsar
   P

Kommentarer är stängda.