Jag har lagat mat i trettio år och tycker att jag behärskar grunderna väl. Men jag är rudis på att baka. När jag nu gett mig in i bloggosfären, så översvämmas jag av bakbloggar där det skapas den ena spektakulära bakverket efter det andra. Det dignar av surdegsbröd som puttrar i var bloggares garderob och jag får en grov släng av prestationsångest.

Men handen på hjärtat – detta är inte en bakblogg  och jag kommer aldrig bli en cupcake eller macaronbagerska och jag är inte mycket för kaffebröd och sju sorters kakor. Men BRÖD! Jag vill lära mig mer om bröd, för att kunna njuta av nybakat till helgfrukosten och dessutom veta vad man stoppar i sig. Jag inser att det handler mycket om mjölet, handlaget, glutentrådar osv och att man precis som i matlagning behöver grunderna för att lyckas.

Jag fick nys om en endagarskurs här i Malmö den 19 mars,  i grunderna i bakning som hålls av Bakademin och hörde av mig till dem. Hjälp mig! Jag vill lära mig baka bröd! Och nu är jag inbokad på en dags intensivkurs i brödbak och ser fram emot det med skräckblandad förtjusning. Kursen hålls av Maria Blohm, som driver bloggen Baka hemma.  Någon som vill hänga med och lära sig mer? Anmäl dig här.

Tills dess utmanar jag mig själv med mjöl, jäst och solrosfrön i mitt eget kök och resultatet blev helt ok.

Dagens utmaning:

SOLROS OCH LINFRÖFRALLOR
ca 26 st

50 g jäst
0,5 dl olivolja
1,5 tsk salt
2 msk ljus sirap
3 dl rostade solrosfrön
1 msk linfrön
6 dl siktat rågmjöl
7-8 dl siktat dinkelmjöl

GÖR SÅ HÄR
1 Värm vattnet till 37 grader.
2 Smula jästen i en degbunke och lös den med lite av vattnet.
3Tillsätt resten av vattnet, olivoljan, sat, sirap, solrosfrön, linfrön, rågmjöl och i stortsätt allt dinkelmjöl.
4 Arbete degen smidig med elvisp eller i bakmaskin till en ganska lös deg.
5 Täck över med bakduk och låt degen jäsa i 30 min.
6 Knåda degen på mjölat bakbord. dela degen i två bitar. Baka ut bitarna till längder och dela i 13 delar per längd och forma till runda bullar.
7 Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under duk i 45 min.
8 Pensla med kallt vatten och grädda mitt i ugnen i ca 10 min på 250 grader tills bullarna har fin färg och en lätt skorpa.

Njut med flingsalt och smältande smör!
Hej hej
Pernilla

Foto: Pernilla E

2 svar

  1. Har varit på endagskurs hos Maria. Väldigt roligt och lärorikt! Är avundsjuk på dig som ska få gå hos henne. Tycker att hon ska ha en fortsättningskurs. Får kanske föreslå det. Trevlig blogg du har!

    1. Tack! Vad kul att du gillar den:) Tyvärr blev bagardagen flyttad till april, men jag ser väldigt mycket fram emot att lära mig mer!
      Hälsar Pernilla

Kommentarer är stängda.