I går förenade jag nytta med nöje och tog en långpromenad till Limhamns Fiskrökeri. En promenix på ca fyrtio minuter från där jag bor och eftersom solen strålade, blev det en riktigt angenäm ”motionsrunda”.

Det  var ju tisdag och många fiskdiskar var fyllda med nyfångad fisk. Så min utmaning igår var att tillaga en fisk jag aldrig tidigare bjudit hem i mitt kök och som inte är rödlistad. Det blir allt svårare och svårare att laga miljövänlig fisk, men det går. Här kan du läsa mer om MSC-märkt fisk som är okej att fiska, köpa och äta.

Fiskdisken hos Fiskrökeriet dignade av silvriga makrillar, glänsande rödingar och kraftfulla torskryggar och jag såg framför mig en röding, eller en gös. Men så fick jag syn på en liten, redan flådd och urbenad ful fisk i ena hörnet av disken.

En sjurygg. Även kallad stenbit. Och på engelska – Lumpsucker! Bara det. Stackars fisk! Jag kände att jag borde ge den en chans. Honan äter man inte över huvudtaget. Hanen däremot ska vara en delikatess enligt de som gillar konsistensen . Stenbit finns utefter landets västkust och  i Östersjön ända upp till Ångermanland. Det är en saltvattensfisk men den klarar även av att leva i bräckt vatten.

Stenbit är ingen fisk jag självmant skulle valt, men fiskdisk-killen tipsade mig om att Vendel Ales Stenar, som igår vann White Guide priset ”Årets Värt en resa” lagar inkokt stenbit. Det är en säsongsfisk och finns i diskarna mellan januari och mars, så vill du pröva får du skynda dig.

Resultatet blev gott, men jag måste säga att jag hade lite svårt för den ”slajmiga” fisken, men det kan ha att göra med att jag hanterade den rå. Bortser man från det, så är det en klar finfisk om den tillreds på rätt sätt. T ex behöver den en innetemperatur på runt 64 grader för att inte bli för geléartad.

Till fisken drack vi   Tim Adams Semillon 2008 .  Ett fruktigt och friskt vin från Australien som passade fint till rätten. Tydlig smak av äpplen, honung och en gnutta vaxduk…

Varsågoda!

INKOKT STENBIT MED SMÖRSTEKT LEVER OCH ROM , INKOKTA ROTSAKER, PEPPARROTSSÅS OCH GRÖN MAJONNÄS
2 pers
ca 1 tim

1 stenbit (2 kg) eller 2 stenbitar på 1 kg/st
lever och rom från fisken
smör

KOKLAG
1, 5 l vatten
1 strimlad rödlök
3 lagerblad
6 vitpepparkorn
1 msk ättika (12 %)
timjankvistar
persiljekvistar

ROTSAKER
2 morötter i bitar
1 palsternacka i bitar
1/4 rotselleri i bitar
4 scharlottenlökar
vatten så det täcker rotsakerna
1 hönsbuljongtärning
3 lagerblad
timjankvistar
1 msk ättika (12 %)
1 tsk salt
1 msk socker

PEPPARROTSÅS
1 msk smör
1,5 msk vetemjöl
ca 4-5 dl mjölk
2-3 msk riven färsk pepparot (efter smak. ta i så det smakar tycker jag!)
salt
vitpeppar
ett stänk citron

GRÖN MAJONNÄS
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2-3 dl rapsolja
salt och peppar
örter (t imjan, persilja, gräslök, kryddkrasse)

GÖR SÅ HÄR

ROTSAKER
1 Skala och skär rotsakerna i bitar. Lägg i en kastrull och fyll på vatten. Tillsätt kryddor och rödlök.
2Koka i ca 20 min och låt rotsakerna ligga kvar i vattnet tills servering.

STENBIT
1. Sätt ugnen på 200 grader
2 Koka upp lagen och låt koka i ca tio minuter.
3 Lägg fisken i en djup ugnsform och sätt i en termometer. Häll över lagen och ställ in i ugnen. Låt småsjuda tills innertemperaturen är ca 64 grader.
4 Låt stenbiten svalna i lagen och servera kall. Eller servera den varm direkt.
5 Stek lever och rom i smör på hög värme.

PEPPARROTSSÅS
1 Smält smöret i en kastrull.
2 Tillsätt mjöl och vispa ihop till en massa.
3 Späd med mjölk och vispa ordentligt så det inte blir klumpar. Späd tills du har den konsistens du vill ha på såsen.
4 Smaka av med salt, peppar, pepparrot och citron.

GRÖN MAJONNÄS
1 Vispa äggulor, dijonsenap, vitvinsvinäger, salt och peppar.
2. Tillsätt oljan i en fin stråle tills du har en krämig majonnäs.
3. Mixa örterna och majonnäsen tillsammans.

God middag!

Pernilla

4 svar

  1. Kul att du lyckades med inkokt stenbit! Jag testade själv i Palsternackan för ett tag sedan men måste erkänna att det snarare blev bottennapp än fisk. Skall se om jag kan ta revansch på söndag för då är det dags för stenbit igen.

  2. Ja, men det är ingen favorit. Mitt tips är att koka den till minst 64 grader….hade väldigt svårt för den geleartade konsistensen, men tror att det blivit lite bättre med lite längre koktid. Lycka till! Impad av att du kör Palsternackan så troget:)

  3. Du skriver 1 stenbit, lever och rom från fisken. Någon rom finns inte i stenbiten (det är hanen). Tror det är en kvabbso Du kokt in, den är fullt OK men går inte att jämföra med hanen stenbit. Hade det varit en stenbit hade Du märkt att den är fast o fin i köttet, något ”slajmigt” finns överhuvudtaget inte. Det är en tid på året då jag fiskar stenbit som jag längtar efter. Kokar även kvabbson som är god den också, dock inte som hanen.

Kommentarer är stängda.