När man gör ett tv program som Sveriges Mästerkock, spelas det in mängder av material som inte har en möjlighet att komma med. Fyrtiofem minuter ska klippas ihop utav flera dagars inspelning och ibland hamnar bitar på ”klippgolvet” som man sa förut, när film var filmremsor.

Min vinst med kalvrulladerna i Mästerkocken i onsdags, gav mig möjligheten att hälsa på en av Leif Mannerströms kompisar och en institution i Stockholm – Gondolen och Erik Lallerstedt. Jag fick ta med mig en vän ifrån mästerkockarna och had valt Linda….men tyvärr åkte hon ut på sin BEA och där stod jag utan lunchkompis.

Leifs kompis Erik på Gondolen.

Jag valde Louise istället (dax att kolla ”the competition på nära håll :)  och vi traskade dit och fick en härlig lunch och en pratstund med Lallerstedt. Kunde inte hålla tillbaka min grävande journalistiska yrkesgen och det blev mer av en intervju med den legendariske kocken än ett samtal.

Louise Johansson – The Competition

Vi pratade mat och kärleken till svensk husmanskost och jag försökte snokade lite efter vad som faller Herr Mannertsröm på läppen om vi skulle få utmaningen ”husmanskost”. ”Stångkorv” hävdade Lallerstedt, en kött-och-korngrynskorv som man inte så ofta ser på menyn idag och som tydligen Mannerströms pappa ofta lagade. Ingen lätt utmaning om den skulle dyka upp…

Till lunch åt jag en klassisk Wallenbergare, Louise åt en fiskgryta och vi njöt av utsikten över vattnet och gamla stan. Det kändes väldigt femtio-tal att sitta där och vi hade en riktigt inspirerande stund med legendarkocken och hans husmanskost.

En klassiker – Gondolen i Stockholm

Som minne från den stunden bjuder jag idag på en min version av klassisk Wallenbergare, med ett recept  inspirerat av en annan legendar Werner Vögeli!

Varsågoda!

WALLENBERGARE MED POTATISMOS, RÅRÖRDA LINGONG, GRÖNA ÄRTOR OCH (Måste ha) PRESSGURKA
4 per
ca 40 min

400 g kalvfärs
4 st äggulor
4 dl vispgrädde
2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 dl ströbröd
smör till stekning

15 potatisar
1 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
smör
salt & vitpeppar

en halv tunt skivad gurka
salt
1 msk ättika
1 msk socker
1 dl vatten
1 dl finhackad persilja

250 g frysta lingon (eller färksa om du har tillgång till det)
ca 1 dl socker

GÖR SÅ HÄR

WALLENBERGARE

1. Blanda färs med salt, peppar och äggulor.
2. Tillsätt grädden och rör om ordentligt. Färsen ska var ganska lös. Låt sedan färsen vila en stund. Salta och peppra.
3. Strö strbröd på ett smörpapper.
4. Dela färsen i fyra ganska stora biffar och rulla dem försiktigt i ströbrödet.
5. Stek Wallenbergarna gyllenbruna på båda sidor på svag värme. Ca fyra- fem minuter på varje sida.

POTATISMOS

1. Koka potatisen i lättsaltat vatten tills den är mjuk.
2. Mosa potatisen med en potatisstöt.
3. Värm på mjölk och grädde i en kastrull.
4 Vispa potatis ihop med mjölk och grädde och en klick smör till ett slätt mos.
5. Salta och peppra.

RÅRÖRDA LINGON

1.Rör ihop lingon och socker tills sockret smält och lingonen blivit ”syltiga”

PRESSGURKA

1. Blanda ingredienserna till lagen i en skål.
3.Skiva gurkan jättetunt. Lägg gurkan på en tallrik. Salta och lägg en tallrik ovanpå för att pressa vätskan ur gurkan i ca femton min. Skölj av överflödigt salt. Låt rinna av.
4. Blanda gurkan med lagen. Ju längre gurkan ligger i lagen desto mer smak.

Ha en mysig helg!
Kram Pernilla


2 svar

  1. Hej!
    Nej vi fick inga privata lektioner mellan inspelningarna. men många tog egna initiativ och praktiserade, som jag gjorde på Operakällaren.
    Hälsar
    Pernilla

Kommentarer är stängda.