Att äta sig genom Paris är en fröjd. Från en crêpes i ett gathörn  i Montmartre till en tiorätters hos Joel Robuchon. Den här Parisresan skulle gå i gastronomins tecken och min sambo, som bodde i Paris under några år som tonåring, ville visa mig ett av sina smultronställen från den tiden.

Aldrig sinande kö på L´Entrecôte.

Le Relais de Venice. Denna lilla kvarterskrog, ligger nära Porte Maillot (17e arrondissement) och startades av Paul Gineste de Saurs 1959. Det var en Italiensk restaurang från början och Pauls idé var att utveckla en marknad för familjens vin från vingården Chatêau de Saurs, nära Toulouse i Sydvästra Frankrike.

Paul hade ingen restaurangbakgrund utan bestämde sig för att hålla det hela så enkelt som möjligt. Han lät den venetianska dekoren vara som den alltid varit, satte upp en skylt med L´Entrecôte utanför och gav gästerna inget annat val, än att beställa enbart en bit kött – en Entrecôte. Det visade sig vara en höjdare och den lilla restaurangen har haft fullt varenda dag sedan dess.

I väntan på…Entrecå…

Du kan inte beställa bord på L´Entrecôte utan får snällt vänta i kön, tills madame själv släpper in dig. Min sambo hävdar att det är samma Madame som för tjugofem år sedan, och trodde att hon minst skulle vara i nittioårsåldern vid det här laget. Hon såg inte en dag ut över sextio….åtta. Men å andra sidan var min sambo i sextonårsåldern då och alla över trettio tedde sig nog som gamlingar.

Vi fick vänta i ca en halvtimme, så det gick ändå ganska snabbt, men man känner sig som sexton år på väg att fuska sig in på ett disco, utan att ha åldern inne, när Madame spänner ögonen i oss och frågar hur många vi är.

Väl inne får vi ett bord och sedan går det med rasande fart. Du kan som sagt endast beställa L´Entrecôte och hur du vill ha den stekt. (Jag rekommenderar medium/rare eller rare) Till köttet får du sedan pommes frittes, som servitriserna gärna fyller på genom att skyffla fritten ner på tallriken, och en grön sås gjord på ”det hemliga receptet”. (Här dividerar man om såsreceptet)

Den gröna hemligheten….

Kanske är maten inte en höjdare rent gastronomiskt, men det är en härlig stämning. Känslan av att vi sitter hemma hos familjen Gineste de Saurs och mumsar på Madames hemlagade l’entrecôte, är genuin och det är en mysfaktor utöver det vanliga. Dessutom är de välkända för sina fantastiska desserter. Den menyn är däremot gedigen.

En ljuvlig jordgubbssorbet

Det har ploppat upp flera kopior av den ursprungliga restaurangen, men detta är originalet. I folkmun säger man L´Entrecôte och inget annat. Jag rekommenderar varmt ett besök, men var inte för hungrig när du kommer dit, för du får garanterat vänta snällt i kön. Men när du väl kommer innanför glasdörrarna, är det värt besväret. Det blir inte mer franskt än så här.

Inspirerad av Pauls lilla bistro, bjuder jag idag på l’entrecôte med hemgjord bearnaissås (min första BEA någonsin)

HELSTEKT ENTRECÔTE MED POMMES DAUPHINOISE OCH HEMGJORD BEARNAISESÅS
4 pers
ca 1 timme

800 g entrecôte i bit
smör och olivolja att steka i
salt och svartpeppar

POMMES DAUPHINOISE
ca 15 potatisar
2 vitlöksklyftor
2 dl matgrädde
1 dl mjölk
smör
salt & vitpeppar

BEARNAISESÅS
150 g smör
1 msk hackad scharlottenlök
5 krossade vitpepparkorn
2 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
2 äggulor
2 msk vatten
2 msk hackad färsk dragon
2 msk havkad persilja

GÖR SÅ HÄR

ENTRECÔTE
1 Sätt ugnen på 150 grader
2 Låt köttet vara rums tempererat när du ska laga till det. Salta och peppra på en skärbräda. Rulla köttet i kryddorna
3 Stek köttet runt om i smör och olja så det får en fin stekyta
4 Lägg köttet i en smörad form. Stick in en termometer och stek i ugnen till innertemperaturen är 60 grader (ganska rött). Ta ut köttet och låt det vila i tio minuter innan du skär upp det.

POTATISGRATÄNG
1 Skiva potatisen i tunna skivor.
2 Smöra en ugnssäker form.
3 Gnid en vitlöksklyfta runt hela formen
4 Lägg lager av potatis och varva med lite smörklickar, pressad vitlök och ordentligt med salt.
5 Koka upp grädde och mjölk och häll över poatisen
6 Grädda i ca 45-50 minuter i 225 grader.

BEARNAISESÅS
1 Smält smöret. TIPS! Fick ett tips att brynt smör höjer smaken ytterligare på den färdiga såsen. Använd inte bottenskrapet utan bara det klara smöret.
2 Hacka lök och krossa vitpeppar i mortel
3 Häll vinäger, vatten, lök och peppar i en kastrull och koka ihop tills nästan all vätska är borta. Tillsätt ytterligare två msk vatten
4 Koka upp ett vattenbad och ta det från plattan. Sätt din kastrull med vinägerkoket på vattenbadet och tillsätt äggulorna, en i taget under vispning, tills du får en tjock koncistens. TIPS! Om såsen skär sig, tillsätt en tsk vatten och vispa ihop den igen. Håll koll på värmen, så den inte bränns.
5 Tillsätt det smälta smöret under vispning. Vispa hela tiden lugnt till såsen tjocknat, så som du vill ha den
6 Vispa ner dragon och persilja.

Servera med grönsallad på varma tallrikar. Drick ett gott rött.  Vi valde 2007 Domaine de la Janasse Vin de Pays de la Principauté d’Orange Terre de Bussière


3 svar

 1. Vad roligt!! Jag har varit i Paris många gånger genom mitt jobb och en av de anställda som tidigare bott i Paris föreslog också detta ställe för oss.

  Det lustiga är att parisare inte är kända för att köa för att äta, men här funkar det uppenbarligen.

  Och det finns inte en såsdropperest kvar på någons tallrik, det skrapar gästerna upp av baguetten.

  (har själv skrivit lit eom den i min blogg: http://ingrita.wordpress.com/?s=entrecote)

  Varje gång jag är i Paris är denna restaurang ett måste.
  I love Paris!

  1. Vad kul att du känner till restaurangen. Ja, den är ett måste när man är i Paris! Bara att tipsa vidare till nära och kära:)

Kommentarer är stängda.