Om man åker på en inspirationsresa till Paris för att få…inspiration. Då ska man verkligen försöka använda sig av den också…tycker jag. När vi besökte Joel Robuchons L´Atelier och åt hans tio-rätters (läs om det här) , fastnade jag för en liten, nordiskt inspirerad förrätt, med potatis, ål, pepparotsgrädde och kaviar. En salt liten sak som är den perfekta ”startern” för en god middag.

Här har jag återskapat ett av Robuchons små kulinariska godbitar, men bytt ut ålen mot rökt makrill. Det blev riktigt gott!

Varsågoda!

MANDELPOTATIS MED RÖKTMAKRILL, PEPPAROTSCRÉME, KAVIAR OCH DILLOLJA

4 pers
ca 15 min

2 stora mandelpotatisar
100 g rökt makrill
1 msk vispgrädde
1 msk créme fraish
2 tsk riven pepparrot
rapsolja
salt
cayennpeppar
olivolja
dill
citron
salladsblad

GÖR SÅ HÄR

1 Tvätta och skiva potatisarna på längden i ca 0,5 cm tjocka skivor. Använd en mandolin, där du kan ställa in tjockleken eller skiva med kniv.
2 Koka upp potatisplattorna i lätt saltat vatten i ca 2 min. Lägg dem på papper för att torka.
3 Vispa grädde ganska hårt och blanda i créme fraish. Krydda med pepparot, salt och cayennpeppar.
4 Bena ur och skär makrillen i fyra fina, små kuber. Ca 1 cm.

DILLOLJA

1 Mixa 2 msk olivolja och en knippe finhackad dill. Smaksätt med salt och citron.

LÄGG UPP

1. Lägg potatisplattan på ett litei fat och pensla med rapsolja.
2 Lägg makrillkuben på ena sidan av potatisen.
3 Lägg en klick pepparrotsgrädde på makrillen och garnera med ett vackert salladsblad på grädden och vid sidan av potatisen.
4 Klicka en liten klick kaviar på den andra halvan av potatisen. Använd gärna äkta kaviar eller löjrom. För budgetvarianten går svart kaviar hur bra som helst.
5 Klick några droppar dillolja på fatet.
6 Strö lite cayennpeppar på fatet.

Voila!

Pernilla

2 svar

  1. Vilken vacker förrätt! Det hela åter supergott och jag ska definitivt prova den; att du använt makrill istället för ål är i min värld perfekt nu när vi inte får fiska ut ålen.

    Fick du reda på hur Robuchon blev inspirerad till den? Kul med nordiska smaker i Frankrike! ;)

  2. Tack Mia! Nordiska smaker är ju väldigt poppis just nu, men restaurang Noma i toppen som leder vägen. Fick inte reda på hur Robuchon blev inspirerad, men han följer nog också den nordiska trenden.
    Hej
    P

Kommentarer är stängda.