Idag bär det iväg till studion för tävling nummer två. Jag är fortfarande kvar, tänker jag när vi skumpar iväg i våra två bilar mot Nacka. Mitt mål är nått. Att INTE åka ut i första finalprogrammet. Så nu kan jag ju sätta upp nya mål…vinst kanske? Men känner mig lite förkyld idag och försöker stoppa det med Esperitox, honungste och Alvedon. Alltså inte bästa formen för tävling…men det är bara att bita ihop!

Väl i studion får vi en lektion av Magister Mannerström på ett av hans paradrecept: Slätvarsgratäng med duschesspotatismos och vittvin sås. Jippi! Det är en variant på den fiskgratängen som mamma alltid brukade göra när jag var liten, fast hon använde spätta och räkor i såsen. Den här fixar jag!

Det blir lite av en Följa John-tävling. Vi ska alla laga samma rätt på samma sätt som Mannerström.Utan recept och på en timme och en kvart. Och vi ska blända honom med vår sås. Piece of cake!

MEN….vi får en hel slätvar som ska filéas. Jezzus! Jag har aldrig filéat en fisk i hela mitt liv! Hos mig, brukar de komma i portionsförpackningar, frysta eller färdigfiléeade. Ok….jag ser mycket noggrant på Magister Mannerström när han lätt som en plätt filéar den hala plattfisken och litar på mitt fotografiska minne när det gäller att komma ihåg ordning och ingredienser. Filéa, fond, mos….

 

Och så är det igång. Klockan går. En timme och en kvart kan verka långt…men inte i Sveriges Mästerkock.

Jag börjar med potatisen och är riktigt rädd för fisken. Men det finns ingen återvändo. Jag MÅSTE filéa fisken. Den är hal och läskig. det gäller att hålla den i ett stadigt grepp och använda filékniven lungt och metodiskt. Och det går riktigt bra, förrutom att jag sticker mig i fingret med den sylvassa kniven.  Filéerna blir små, så jag gör tre stycken i stället för två. Sen kokar fonden på fiskskrov, lök, buljong och svamp och fäpplar till ett lock av smörpapper efter magister M:s presentation. Potatismoset blir gott och krämigt och jag glömmer inte muskoten, som flera av de andra gör.

När såsen är på plattan tittar magister M förbi och smakar. ”Duktig Kicka” säger han och jag blir väldigt glad och nöjd. Bekräftelse av den store legenden. Jag känner att knäna knixar och jag är på väg att niga…

Magister Mannerström

När Per kommer förbi, ska jag just skölja mina filéer och måste iväg. Lite snopet att vi inte hann prata, men en kock måste göra vad en kock måste göra. Vattnet är nästan tomt igen i pumparna och jag får pumpa på och missar lite intervju med Per.

Jag jobbar bredvid Andreas och hans grytor och kärl tar upp rätt mycket plats runt diskhon, vilket är smått irriterande när jag måste komma åt vattnet, men jag försöker att ignorera det. Han är ju en hyvens grabb…men ibland får jag för mig att han är en inhyrd skådis. En mullvad! Börjar jag bli paranoid? Tankar och nerver börjar spela spratt i stressade situationer.

På hemligt uppdrag?

Jag är på väg att glömma grädden och är tacksam för att jag hör Magister M ropa…”Glöm inte grädden!”. Dessutom får jag tipset att reda såsen med beurre marnie –  smör och mjölmassa – och får på det sättet till en bra, tjockare konsistens. Det här flyter ju på riktigt fint.

När det är fem min kvar ställer jag in min fisk i ugnen, men för långt ner. Fan också! Hinner inte få till riktigt med färg. Moset blir blekt på topparna men brunt på fisken….hur i helsike gick DET till?  Dessa rymdugnar….De flesta av oss missar att ställa in fisken i tid för att få färg, utom Björn och Jennie, som har fin färg. Vi andra har gjort ”blekmos”.

Magister Mannerström är hård i sin kritik, eftersom detta är en av hans paradrätter, och de flesta blir ordentligt sågade för blekt mos, rinnig sås, överkokt fisk….Jag får bra kritik för min såskonsistens, men tyvärr inte för helheten, som är för blek. Han undrar också om jag förösker flirta med honom eftersom jag gjort tre filéer.  Per är övertygad om att jag inte behöver oroa mig idag och så blir det. Jag går vidare, men för Laleh, Maximilian, Johanna och Jennie blir det utmaning.

Björn och Åke är bäst i klassen och får som pris att äta på restaurang Lux och träffa köksmästaren. Lyxigt!  Jag känner mig nöjd med min insats och stupar i sänge efter två och en halv timmes Skype med min pojkvän, en varm soppa och två koppar te. Måste preppa mig inför nästa tävling!

Stresstest för Jennie, Laleh, Maximilian och Johanna.

Idag får jag än en gång stå på balkongen och titta på när fyra av deltagarna stressar sig igenom en elimineringsomgång. Det är SÅ skönt att se det hela lite grann från ovan. Konstigt nog går tiden oerhört långsamt när man står här uppe, medan man vet att på köksgolvet rusar tiden ifrån en hur fort som helst.

Det blir en fisk och skaldjursgryta med fantastiska råvaror, som blir utmaningen. De har 45 min på sig. Jennie lyser upp och jag vet att hon är på hemmaplan. Hon kör på som om hon aldrig gjort något annat än att laga fiskgryta. Det ser enkelt och proffsigt ut. Lahle gör en persisk variant på fiskgryta och använder helt andra råvaror och kryddor. Spännande! Det kan bli en hitt eller helt fel, men dofterna är otorligt mustiga.

Hej då Max! Vi saknar dig redan.

Maximilan har problem. Han är om sig och kring sig och inte helt bekväm med vad han gör. Det ser ut som han är ganska planlös och jag blir oroligt. Vill gärna att Skåne stannar kvar i tävlingen lite till. Johanna är noggrann och den som utvecklar rätten en aning med aioli och bröd. Plusspoäng för det. Alla får ihop sin gryta och sedan är det upp till juryn. Vi får åka tillbaka till hotellet och vänta tills de tre som klarat sig återvänder. nej! Det blir Lill-Ernst som får lämna tävlingen. Jättetråkigt eftersom han är en glad och rolig grabb som gör oss alla på gott humör. Kommer sakna dig Max!

Kram
pernilla

6 svar

 1. Jag tycker du var riktigt duktig och kämpa vidare.
  Har svårt att föreställa mig nervositeten i den där omgivningen men den är nog lite värre än att stå hemma och pyssla i vrån:-)
  Bra jobbat!

  1. Tack Herr/Fru Kantarell. Ja, det är en oerhörd press och nervositet, men väldigt kul också. Jag kämpar vidare nästa vecka!

 2. Heja heja! :)

  Men varför i hela friden får du aldrig vara med i TV?!? ;)

  Kramar och håller tummar och tår för fortsättningen!

 3. Jag vet inte hur de tänker. Du får väl höra av dig till TV 4 och fråga varför din kusin får så lite tv-tid:)! men det har ju bara börjat….

Kommentarer är stängda.